Падат ли цените? Гореща прогноза от Васил Велев

Днес цената е 702 лв., това не е двойно, а седморно спрямо година назад, каза шефът на АИКБ

Падат ли цените? Гореща прогноза от Васил Велев | StandartNews.com

Цените на тока ще се запазят близки до досегашните. Не очакваме занапред при решението на парламента за енергийни компенсации цената на електроенергията да генерира допълнително инфлация, по-скоро ще започне едно задържане на цените и бавно намаляване. Това каза Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването "Денят започва" на БНТ.

Последните 12 месеца цената на тока е 245 лева за мегават/час. Удвояването на цената е главната причина за скока на цените в магазините, тези 16% инфлация на цените на дребно. Днес цената е 702 лв., без компенсации би трябвало да плащат толкова днес, че и нагоре, заради мрежовите такси и надценките на търговците. Това не е двойно, а седморно спрямо година назад. Може да си представите до каква инфлация би довело до това, ако нямаше това решение за компенсиране свъхвисоките цени, коментира Васил Велев. 

Предвижда се "Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лв./MWh за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г. Не се изплаща компенсация за клиенти с цени под базовата цена от 250 лв/MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща компенсация в намален размер, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лв./MWh.

"Спекулира се с темата докога ще продължава това. Прогнозната цена, която най-вероятно ще обяви КЕВР днес, е 431 лв. средна прогнозна цена за потребителите на свободния пазар. Без компенсации това е очакваната средна за година напред пазарна цена. За бита е определена фиксирана цена - 82 лв. за мегават/час", разясни Велев.

"Субсидира се силно цената на хората които нямат възможност да плащат, но така също и на заможните. Правилният начин е енергийни помощи, подпомагане на тези, които имат затруднения със сметките, докато хората със средни доходи, хората с високи доходи трябва да плащат реалната цена", коментира Васил Велев.

Той изрази загриженост за цените на природния газ. Електроенергията си я произвеждаме сам, но газът внасяме и "цената там изхвърча до небесата", каза председателят на АИКБ.

Васил Велев изрази мнение, че актуализираният бюджет е предизборен. "Той ще създаде проблеми с финансовата и макроикономическата стабилност и не е изключено да доведе до увеличаване на данъците в следващата година или до намаляване на някои разходи. Това което беше хубаво в него е, че се увеличиха разходите за образование", каза Велев.

Депутатите се поправиха! Приеха компенсации за скъпия ток на бизнеса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай