Отпускат 1,5 мнл. лв. за зеленчукопроизводители

Отпускат 1,5 мнл. лв. за зеленчукопроизводители | StandartNews.com

София. Производителите на зеленчуци- полско и оранжерийно производство, ще получат 1,5 милиона лева. Това бе решено на заседание на Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Част от разходите за семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита и поливна вода, ще бъдат финансирани. Ще има до 44 лв. за декар, а с до 157 лв. на декар ще бъдат финансирани разходите на производителите на оранжерийни домати и краставици.

Оризопроизводителите също ще бъдат финансирани. Те ще получат 406 900 лв., за да компенсират част от разходите за водата, която използват за поливане на производството.

Ще има и пари за имунопрофилактиката на животните. От тази година започва изплащането на държавната помощ по разходите за профилактиката. 10 млн. лв. авансово ще получат Българската агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари.

Фонд „Земеделие" ще разсрочи отпуснатите на животновъдите кредити през 2008, 2009 и 2010 г. Срокът за погасяване на задълженията вече 10 октомври 2013 г.

Две овцевъдни изложби, една изложба за коне и една изложба на Черношареното говедо също ще бъдат държавно подпомогнати. Общата сума за тях е в размер на 100 000 лв.

„Продължава приемът на документи по държавната помощ за компенсиране на разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец"", съобщават от фонд „Земеделие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай