Отписаха летния сезон

Туроператорите с призив: Възползвайте се от ваучери за почивка, а не от финансова компенсация

Отписаха летния сезон | StandartNews.com
  • Туроператорите с призив: Възползвайте се от ваучери за почивка, а не от финансова компенсация

Туроператорите отписаха летния сезон. Кризата в бранша, резултат от пандемията с коронавирус, е огромна. На въпрос ще го има ли летния сезон, говорителят на кризисния щаб в туризма Емил Абузов заяви пред бТВ: „По-скоро не”.

Ваучери, вместо връщане на пари за вече капарирани екскурзии, е единственият шанс за бранша, заяви Абузов.  По думите му, когато клиент плати на туроператор, той се са разплаща с всички контрагенти – туроператори, хотели и др. „В момента, огромна част от тези пари са в нашите контрагенти. Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация и нямат парите, за да ги върнат. Вариантът с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия“, уточни Абузов.

Представителят на туристическия бранш обясни, че за по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма. „Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че нас няма да ни има. Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там и нас да ни няма, и те да не получат парите си“, коментира Абузов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай