Отнемат лицензите на трите ЕРП-та (Обзор)

Дадоха им шанс да се издължат на НЕК до 7 дни

Отнемат лицензите на трите ЕРП-та (Обзор) | StandartNews.com

София. Процедура по отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" започна ДКЕВР. Повод за решението станаха прихванатите от трите ЕРП-та суми, които е трябвало да платят на НЕК. След направената от регулатора проверка по повод жалбите на държавната компания срещу "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-Про Продажби" са установени извършени нарушения от страна на трите дружества. Според тълкуванията на регулатора ЕРП-тата "не са спазили част от изискванията на Закона за енергетиката, като са нарушили принципи за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система". По-конкретно от ЕВН и "Енерго-Про" са си прихванали пари от насрещно тяхно задължение към НЕК. Което представлява нарушение на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на тока.

При ЧЕЗ пък случаят е, че дружеството задържа плащания към НЕК, като поставя условия, че ще ги плати, когато държавното дружество им възстанови разходите за изкупуване на зелена енергия. "Действията на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на компанията и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система", мотивираха започналата процедура от ДКЕВР.

"Домакинствата да не се притесняват, няма да останем без ток", заяви от Видин по повод стартиралата процедура премиерът Пламен Орешарски. Това е период, в който всички засегнати страни могат да докажат своите тези. Няма да се стигне до отнемане на лицензите, ЕРП-тата обаче трябва да развиват своята дейност в съответствие със закона, допълни премиерът. Той успокои и че при най-лошия сценарий, ако все пак се стигне до отнемане на лицензите, гражданите няма да останат без ток.

Икономическият министър Драгомир Стойнев, който също бе във Видин за заседанието на правителството, заяви, че никога не е говорил за национализация на ЕРП-тата. "Това е интерпретация на политическите сили", каза той. И допълни, че просто е отговорил на въпрос готова ли е държавата да участва в процедурата за закупуването на тези дружества с "Да". Стойнев отбеляза, че досега не е обвинявал предишното правителство за проблемите в енергетиката, но сега вече е длъжен да каже, че те се дължат на кабинета на Бойко Борисов.

Освен откриването на процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата ДКЕВР им даде нов ултиматум да се издължат на НЕК. Според последните данни дългът на енергодружествата вече възлиза на 347,6 млн. лв. От тях най-голям дял - 216,6 млн. лв., се пада на ЕВН. От ЧЕЗ имат да плащат 67,3 млн. лв., а с най-малко борч - 63,7 млн. лв., е "Енерго-Про". Според решението на ДКЕВР трите компании трябва да преведат парите на НЕК до седмица, за да преустановят нарушенията и да избегнат последствията. Отделно ЕРП-тата имат още 7 дни, през които могат да обжалват започналата процедура за лицензите.

Енергото: Нямат основание

Изумени сме от решението на ДКЕВР за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на "ЧЕЗ Електро България". За подобни крайни действия липсват всякакви основания. Дружеството работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и при стриктно спазване на лицензионните си задължения, заявиха от ЧЕЗ. От компанията допълниха, че очакват официално документите от ДКЕВР, за да се запознаят с мотивите на независимия регулатор. И припомниха, че "ЧЕЗ Електро България" е дружество, търгувано на фондовата борса и ще изразява публично позицията си в съответствие с нормативната рамка по начин, защитаващ интересите на неговите акционери, инвеститори и клиенти.

"Продължаваме да вярваме в правотата и законосъобразността на своите действия", коментираха и от "ЕВН България Електроснабдяване". Дружеството уточнява, че приема тази процедура като още една възможност, която ще демонстрира недостатъците в системата и проблемите, създадени от нерешени въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай