Организират българо-иракски бизнес форум догодина

Организират българо-иракски бизнес форум догодина  | StandartNews.com

София. „В края на януари или началото на февруари ще организираме официален бизнес форум с представители на български и иракски фирми". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при откриването на 25-та сесия на Смесения българо-иракски комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество. Предложението за провеждане на двустранен форум бе прието с готовност от иракския министър на търговията Хайрула Бабакр.

„България и Ирак трябва отново да достигнат онова високо равнище на взаимоотношенията, което страните ни помнят от недалечното минало. Освен политически ще работим и за добри и интензивни икономически връзки. Ще проведем изключително ползотворни разговори, които да доведат до конкретни резултати, акцентира министър Стойнев. „Отношенията ни с Ирак наистина трябва да бъдат не само на думи. Желанието на нашето правителство е да икономизираме външната политика на България", допълни той. Настоящата 25-а сесия на Смесения българо-иракски комитет ще послужи като инструмент за развитие на търговско-икономическите връзки между България и Ирак.

Ирак проява сериозен интерес както към много български стоки и услуги, така и към експертизата на българските инженерни специалисти. Министър Стойнев и иракските му колеги се обедниха около идеята икономиките ни да поддържат преки отношения, без чужди посредници. „От наша страна има воля и искрено желание да работим с България, която е приятелска за Ирак страна. Нека направим първите реалистични и прагматични стъпки в тази посока", зави от своя страна министърът на търговията на Ирак Хаирула Бабакр. Министърът на индустрията и минералните ресурси на Ирак Ахмед Дели посочи, че иракчаните още помнят българските фирми и техните специалисти и ги очакват отново. „Сега се възстановяваме и сме сигурни, че България ще играе голяма роля в този процес. Спокоен съм, когато работя с български фирми", подчерта министър Дели.

25-та сесията на българо-иракската Смесена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество ще продължи два дни. В заседанията участват водещи експерти от различни министерства и държавни агенции от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай