Орешарски: Ускоряваме "Южен поток"

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова откри форума

Орешарски: Ускоряваме "Южен поток" | StandartNews.com

София. Ще ускорим проекта "Южен поток". С тази новина започна първият национален форум "Правителство – бизнес" в зала 3 на НДК, на който премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпросите на над 700 представители на бизнеса.

 

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова откри дискусията. „Събрали сме се днес в тази зала след една изключително тежка година. Година на крайно противопоставяне, в която диалогът беше много сложен. Сега обаче сме тук и съм сигурна, че всеки един от вас си е пожелал поне 3 неща в началото на 2014 г. - повече спокойствие, повече стабилност и повече предвидимост. Казвам всичко това и като главен редактор, който е преживял на страниците на вестника съдбите на стотици фирми, а също така и като мениджър, който управлява компания, осигуряваща прехраната на над 200 семейства,", заяви в началото Бозукова.

 

„И аз като повечето от вас се надявам, че тази, а и следващите години ще бъдат много по-добри от миналогодишните. Затова и приех поканата да съм един от модераторите на този форум. В продължение на повече от една седмица ние вестниците събирахме въпросите на бизнеса към кабинета," отбеляза главният редактор на в."Стандарт".

 

„От тях се очертаваше един- какви конкретни стъпки ще предприеме кабинетът по отношение на осигуряване на планирания икономически растеж. Отговорът на този, както и на много други въпроси очакваме да получим от домакина на този форум- премиерът Пламен Орешарски.", заяви Славка Бозукова.

 

Както каза г-жа Бозукова надяваме се тази година да бъде по-добра от миналата, продължи премиерът.

 

Ниските данъци остават, ДДС-то ще е 20%

 

Ще продължим да поддържаме ниските подоходни данъци, поне в обозримо бъдеще, обяви премиерът. Той беше категоричен, че единна съставка за ДДС остава. Орешарски увери, че българската банкова система е стабилна и че правителството има приемственост за валутния борд.

 

„След 5 години икономическа депресия, заради ред причини трябва да положим началото на един нов икономически растеж. Добрините не идват сами, всеки трябва да работи във своята сфера, за да живеем в една по-добра държава, заяви Орешарски пред бизнесмените.

 

Нов план за инвестициите

 

Премиерът направи своеобразен отчет на свършеното до момента от страна на правителството и постави акцентите за различните законови промени, които си е поставил за цел кабинетът. Сред тях са изготвяне на изцяло нов план за инвестициите- при стартиране на инвестиции да има само декларативен режим. Орешарски заяви, че неговото лично мнение е закона за публичното частно партньорство да отпадне.

 

До края на годината ще станат общо 100 новите мерки, които ще подобрят цялостния бизнес климат. Въведохме задължителен анализ на всеки нов административен акт. Надявам се и местните регулации да допринесат за подобряване на бизнес средата, каза още Орешарски.

 

Не възнамеряваме да правим държавна индустрия – говорим само за насърчаване на частни инвестиции в реалния бизнес, поясни Орешарски. В последните 10 години има доста частни инвестиции за индустрия – ще засилим този процес. По думите му, частният бизнес и частните инвестиции гарантират по-добра ефективност, тъй като частният собственик поема сам финансовия риск.

 

На въпрос, на представител от бизнеса, какви са мерките за подобряване на бизнес климата в страната, Орешарски отговори: бизнесът да не се подвежда по някои спекулативни тълкувания. Нито един бюджетен лев няма да бъде вложен в придобиване на производствени активи.

 

Той постави акцент и в изграждането на интерконекторните връзки със съседни страни, както и изграждането на проекта „Южен поток".

 

По думите му, фокусирането само и единствено върху услугите, не създава устойчив растеж. Солидна макроикономическа среда и фискална консолидация е тема, която България има постижения от края на миналия век – малко европейски страни могат да повторя същото.

 

Сигурна банкова система

 

Друга тема е сигурната банкова система, като българската, която може да се отличи от европейските, неиздържали изпитанието от 2008 година. Някои от тях се нуждаят от капиталова адекватност. Ще продължим ниското равнище на прякото облагане, каза още Орешарски. Ще продължим развитието на физическата инфраструктура. Ще внесем нови нюанси в икономическата политика – по-ефективна регулативна политика от страна на държавата, допълни Орешарски.

 

Реновиране на технологичните паркове

 

По отношение на технологични паркове, той каза, че старите производствени мощности е по-добре да се реновират, отколкото да се изграждат нови. Но по-голямата част от тези паркове са частна собственост. Подкрепям инициативите на местните власти като подход, който облекчава бизнеса, както на вътрешните, така и на външните инвеститори, каза още Орешарски.

 

Продулжаване диалогът за Наказателния кодекс

 

Готови сме да продължим диалога за Наказателния кодекс, стига бизнесът да предостави свои представители, които да изкажат мнението за промени в кодекса, каза още Орешарски, във връзка със зададения въпрос - бизнесът да участва в промяната на Наказателния кодекс.

 

Създаден е пакет от мерки за подобряване на събираемостта на данъците за приходи

 

Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" имат 143 млн. лева приходи за 2013 година. Темповете на събираемостта на приходите не са удовлетворителни. Създаден е пакет от мерки за подобряване на събираемостта на данъците за приходи, отбеляза Орешарски.

 

130 милиона лева разплатихме по задължения, които са изпълнени, но не изплатени. Почти още толкова средства са за насърчаване на бизнеса. По отношение на възстановяване на ДДС, въведохме строга отчетност по редност на заявленията, без значение големината или други критерии на фирмата. В края на 2013 година е само 240 млн. лева е неизплащането на ДДС.

 

Такова салдо аз не си спомням дори във времето, когато аз бях финансов министър, когато разплащахме навреме ДДС. Орешарски каза още, че за насърчаване на инвестиции, правителството е започнало да преразглежда законодателството – законите за публично частно партньорство и подготовка на нов закон за инвестициите. За първия закон ще настоявам той да отпадне, защото сега действащият, възпрепятства действието на такива. За закона за инвестициите, съм дал указания да бъде само на няколко страници, каза още Орешарски.

 

Подобрява се закона за обществените поръчки

 

Работим и по подобрения в поне няколко закона, които дават рамката на конкуренцията, и защита на потребителите – закон за обществените поръчки, стратегия за развитие на туристическия сектор, банката за развитие, каза още Орешарски.

 

Правителството работи по закона върху концесиите – по-ефективно използване на природните ресурси.
Развитието на фискалната стабилност за последните 5 години бележи положителни резултати – 14,5 млрд лева е правителственият дълг, а от 8,5 на 3,9 млрд. лева е станала фискалният резерв. По предварителни данни ще сме на 5-то място в ЕС по нисък бюджетен дефицит до 2016 година, посочи той.

 

Ръст при изпълнението на европейските проекти

 

По европейските фондове в средата на годината, имахме неприятни прогнози за някои средства под риск. Успяхме да направим ръст, при ратифицираните средства, изплатените средства до 31 януари са близо 2 млрд евро, като предстоят за разплащане още толкова средства. В отминалите 6 години нашата страна никога не е била усвоявала толкова средства за толкова кратък период, каза още Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай