Опашки по границата с Турция заради спора за квотите

Опашки по границата с Турция заради спора за квотите | StandartNews.com

Хасково. 2-3 километра опашка от камиони се натрупа на ГКПП „Капитан Андреево" до обяд днес. Възможно е обаче до края на деня върволицата да набъбне, прогнозираха от Гранична полиция.

Натрупването е заради забраната от Автомобилна администрация на наша територия да се допускат турски ТИРове с еднократни разрешителни за превоз. Мярката е реципрочна на разпореждането на турската митница за българските камиони с транзитни разрешителни, което е от преди денонощие.

Засега натрупването по границата при Капитан Андреево-Капъкуле не е голямо, той като повечето български шофьори са запознати със ситуацията и не тръгват на път, а тези,  които вече са го направили, отбиват по паркингите. Вероятността от блокаж на границата обаче е реална, ако ситуацията не бъде разрешена веднага.

„Напрежението се създава от турската страна умишлено. Целта е извиване на ръцете на българското транспортно министерство", коментира зам.-шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ Петко Ангелов.

След среща на браншовата организация с министъра на транспорта вчера е станало ясно, че исканата от Турция квота – 25 000 разрешителни за транзитен превоз за 2014 година, е била изпълнена преди 3-4 дни почти наполовина и в съседната държава вече са получени 10 000 от разрешителните.

По думите на Ангелов Турция настоява да получи 100% от разрешителните, което е неприемливо за България. „Дадем ли им ги, отново ще започнат глобите за шофьорите ни, които возят транзитно през тяхна територия за трети страни, както се случи през октомври", каза професионалистът. Според него Турция прави "врътка" и пред своите превозвачи, като не им дава разрешителните, получени от България, а им обяснява, че те не са отпуснати от наша страна.

„По този начин настройват турските превозвачи срещу България. Целите са икономически. Турция иска да сложи ръка изцяло на пазара за транзитни превози от Близкия Изток към Европа и да игнорира българските превозвачи", смята още Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай