Опасен ли е американският банков фалит за Европа? Говори журналист

Конкретните банки са регионални за САЩ. Не са големи

Опасен ли е американският банков фалит за Европа? Говори журналист | StandartNews.com

Фалитът на двете американски банки - Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, няма да се отрази на европейската банкова система. Това увери пред Нова телевизия финансовият журналист Петър Илиев.

„Конкретните банки са регионални за САЩ. Не са големи. Когато става въпрос за малка банка, големите нямат проблемни вземания от нея. Сериозната финансова криза през 2008 г. стана, защото фалираха две големи национални банки, които финансираха ипотечните кредити в щатите”, обясни Петър Илиев. И допълни, че двете банки са фалирали по различни процедури.

„Когато една банка има неразрешими проблеми, голяма част от активите й са работещи. Тоест, те се погасяват, има приходи по тях, но не са достатъчни, за да се отреагира на ликвидния натиск. Всичките й задължения се отделят в мостова банка, коят  извършва нормално операциите. Но собствениците на въпросната преструктурирана банка са я загубили завинаги. Тази мостова банка е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете”, обясни Илиев. По думите му в момента има спекулации, че в SVB депозити за обща сума от 25 млрд. долара няма да бъдат покрити.

Една от причините за фалита е рязкото вдигане на лихвените проценти заради борбата с инфлацията, смята финансовият журналист. „Това касае най-вече американската SVB, защото нейния профил бе да финансира стартъпи. Това е изключително рискова инвестиция”, поясни Илиев. И заключи, че подобни фалити в САЩ са нещо нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай