OMV с покупка на ключови находища на Statoil

OMV с покупка на ключови находища на Statoil | StandartNews.com

Виена. Австрийската енергийна група OMV ще вложи между 2,65 млрд. и 3,15 млрд. щатски долара в миноритарни дялове в няколко области край бреговете на Норвегия и в една около Шотландия на норвежката група Statoil.

OMV, произвеждаща около 297 000 барела петрол дневно през второто тримесечие на текущата година, планира да увеличи производството си до 350 000 барела на ден до 2016 година.

"Сделката ще даде огромен тласък на стратегията на OMV и ще бъде ключов фактор за постигането на нашите цели до 2016 година", заяви Герхард Ройс, главен изпълнителен директор на австрийската компания.

Цената на сделката, която се очаква да приключи в края на годината, може да се увеличи с допълнителни 500 милиона долара след корекции върху настоящите 2,65 млрд. долара.

OMV ще придобие 19% от производството на нефт и газ в гигантското находище Гълфаск и 24% в норвежкия континентален шелф Гудрун. Компанията също така ще откупи 30 на сто от нефтените находища в Розебанк.

"Освен това, OMV ще участва в 11 от проучвателните лицензии на Statoil във Фарьорските острови", се казва в изявление на австрийската група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай