Оман иска "умна" къща от Твърдица

Контролирате от разстояние цял дом в Балкана

Оман иска "умна" къща от Твърдица | StandartNews.com

Твърдица. Супермодерна "умна" къща за гости в Балкана, която предизвиква завист у министри от Оман заради вложените нови технологии, притежава плевенският бизнесмен Красимир Върбанов. Комплексът за гости с басейн "Квел хаус" е енергийно независим и дори може да печели пари, продавайки ток. В същото време обаче нейният собственик и създател е категоричен, че ако сега трябваше да я прави отново, не би започнал заради многото трудности по пътя на изграждането й.

"В сливенския град Твърдица преди 4 години започнахме да правим прототип на т. нар. интелигентна къща. Тогава англичани масово купуваха къщи в района на прохода Твърдица-Елена и решихме, че ще имат интерес към подобна къща, която примерно може да се контролира дистанционно от Англия. Нашата фирма е една от водещите и е от първите в България, която направи видеонаблюдение през интернет", разказа находчивият управител и собственик Върбанов. Фирмата му "Квел" е основана в далечната 1991 г. като инженерингова в областта на контрола на достъпа и видеонаблюдението. През последните 5 години се занимава със зелена енергия.

Комплексът за гости в Твърдица поддържа своята енергонезависимост по няколко направления. Едното е фотоволтаична система за собствени нужди. Освен нея има покривна фотоволтаична система за добив на електроенергия с търговска цел, която за 1 г. произвежда 14-15 мегавата ток. Следва соларна система, която осигурява топлина за загряване на вода, включително и за басейна. Тя затопля всекидневно по 300 литра. Използвани са принципи за захранване от космическите станции, а активността на слънчевото лъчение в района достигна към 340 дни в годината. Там практически ветровете не задържат облаци, поясни предприемачът.

Когато температурите паднат и слънчевата енергия се окаже недостатъчна, умната къща има резервен вариант - отопление от изгаряне на биомаса. С него почти не се замърсява въздухът в околността. Има и камина, която също загрява водата в бойлерите. Комплексът от 2 сгради е с отлично изолирани стени и не губи топлина. Табу са крушките с нажежаема жица, използва се само модерно LED осветление. Всичко това не може да се разкаже с думи, а трябва да се види и усети, подчерта бизнесменът. За сигурността на гостите работят различни електронни инсталации, които не им досаждат. Къщата може да бъде дистанционно управлявана и контролирана.

Целта е къщата за гости да посреща между 10 и 12 души. Защо не повече? Доказано е, че при съжителство на повече от 10 човека се създават условия за конфликтни точки на отношения. А целта е пребиваването да носи уют, усещане за разкош и абсолютна релаксация без допълнителен спа център. Стаите не са еднотипни като в хотел, а с различен интериор. Къщата е напълно климатизирана, разполага с телевизия и отлично озвучаване. Има автоматична поливна система. Пред бара до басейна и трапезарията има кът за звук и светлина - в камъните е вградена над 5 км оптична нишка, която имитира звездното небе. Отделно има цветомузикална система в тревата. Впрочем в къщата е забранена чалга, а звучи тиха класика.

"През май в София се проведе конференция за зелена енергия, организирана от ВИА експо. Пристигнаха професори от Холандия, Германия и Франция да ни учат. Тогава ние направихме презентация и показахме, че вече имаме създадена у нас смарткъща. 20 дни по-късно ме посетиха министрите на енергетиката и на комуникациите на държавата Оман. Фирмата ни беше поканена да изгражда такива къщи в султаната. Тяхната страна обаче е измислила как да пази собствения си бизнес от инвазия. За да работиш там, трябва да оставиш като депозит доста солидна сума в банка. Там вече работят по проект за създаване на цял "умен" град. Наскоро и на Пловдивския панаир получихме авторитетни награди и сертификат като победители от Лигата за слънчева енергия в състезание между седем европейски държави", разказва Върбанов.

У нас правилата на ЕС не важат

Умната къща в Балкана може дори да произвежда ток, който да продава. "Тук възниква първият препъникамък, свързан с българската конюнктура и законодателството ни", казва собственикът Красимир Върбанов. "В нормалните страни от ЕС такива енергонезависими комплекси ползват енергия от доставчика, а със собствената, която произвеждат, му я връщат. Така не се налага да притежаваш огромно количество акумулаторни батерии, за да съхраняваш енергията през нощта. За съжаление в момента ние имаме проблеми с ЕVN, който ни налага да плащаме електроенергия за над 21 ст., а от нас иска да я изкупува за 9 ст. на киловатчас. А първоначалната уговорка е: тегля и връщам, като се заплаща само разликата. При разликата е по-приемливо да има две цени. Но впоследствие ни предложиха търговски договор с тези условия за цялата произведена и закупена енергия, което е некоректно, икономически и правно неиздържано. За нас не важат правилата за Германия, Франция и другите страни от ЕС", казва Върбанов.

Големият плюс на системата, който се оценява в Европа, е, че освобождава компанията доставчик на електроенергия от ангажимента да инвестира в големи трафопостове и кабели. У нас обаче тя купува тока за 9 стотинки и го продава директно на съседа, но натоварен с разходите и загубите, които са изброени във фактурата на потребителя. Това е некоректно и граничи със спекула, смята Върбанов. Той непрекъснато поставя въпроса в електроразпределителното дружество, откъдето му отговарят със счетоводни еквилибристики.

За съжаление в България нещата се случват кошмарно, време е българските банки да спрат с тази политика на задължителна ипотека, казва Върбанов. "Мои колеги регистрират филиали в чужбина, за да теглят кредити с неколкократно по-ниски лихви и да могат да правят бизнеса си у нас. Ние преживяхме цяла одисея около финансирането на проекта. Не дай Боже, пък да забавиш малко някое плащане, когато друга фирма не ти се издължи навреме. Започват да те заплашват с прословутия черен регистър за неплатежоспособни, който е изключително глупаво направен. Ако сега се налага да кандидатствам отново при тези условия, никога не бих го направил", казва Красимир Върбанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай