Олиото поскъпна. Има ли спекулации с реколтата?

Цената му скочи двойно, алармират потребители

Олиото поскъпна. Има ли спекулации с реколтата? | StandartNews.com

В първите дни на октомври цената на слънчогледа тръгна рязко нагоре, а това започна да повишава и цената на олиото в магазините. Възможно ли е бутилка олио да достигне 4 лева за литър? За 2,39лв. Мара си купила бутилка олио от магазин в Монтана. Забелязала обаче покачване от преди десет дни. Разказва, че последния път и струвало около 2 лева, съобщи Нова тв. Според нея сушата през лятото в някои райони на България се отразява сега и на цената на олиото.

„Тук при нас в Северозапада валя по-чесно, но на изток беше по-сухо, а там са производителите и предполагам, че на това се дължи”, казва Мара Бонова. Тази година земеделците в региона се радват на много добър зърнен добив. Сега следят само цената, особено тази на слънчогледа.

„Ние продадохме една част от него и ще продаваме пак, защото трябва да освободим място за царевица, която не сме започнали да прибираме, за да може да приключим годината”, обяснява земеделецът Рангел Димитров.

От стоковите борси отчитат драстично покачване на цената на семето, която достигна до 860 лева за тон.

 „Нямало е други периоди, в които цените да се качват толкова бързо. Цената при слънчогледа се качи с 250-300лв. само за две седмици. Това няма как да не се отрази на пазара. Цената на олиото вече се вижда, че е нагоре с около лев, а някъде и повече”, казва управителят на Стокова борса Монтана – Борис Ангелов.

 

Прогнозите засега са, че цената на слънчогледа няма да върви още нагоре. Но домакините като Мара вече имат втори план. Тя казва, че най-вероятно ще намали потреблението на олио и ще се опита да готви по-икономично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай