Огромна сделка разтресе пазара у нас! Кой е купувачът

Как се стигна до много сериозната сума

Огромна сделка разтресе пазара у нас! Кой е купувачът | StandartNews.com

Сериозна сделка разтресе бизнеса у нас!

Българската банка за развитие (ББР) успя да продаде хотел в центъра на София. Това се е случило преди дни през платформата за електронни търгове към Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) – бившата Агенция за приватизация, показа справка на „Флагман“.

Изглежда, държавната банка не е успяла да събере задълженията си от кредитополучател, което е наложило тя да влезе в собственост и да компенсира загубата чрез продажбата на хотела и земята под него, които се намират на ул. „Веслец“ 37 в столицата.

Търгът също е любопитен, защото в състезанието са участвали две фирми, които са наддали 15 пъти. Началната тръжна цена е била 3 515 000 лв. без ДДС. Наддаването, което се е състояло на 13 октомври, обаче е спечелено от дружеството „Диалма-ПС“ ЕООД на 30% по-висока стойност – 4 569 500 лв. (близо 5,5 млн. лв. с ДДС). 

Хотелът е тризвезден, на шест етажа, името му е „Лайт“ (“Light” – светлина от английски). Има 32 стаи и апартаменти, както и конферентни зали с общ капацитет 128 места.

Намира се на около 200 метра от „Лъвов мост“ в югоизточна посока.

Справка в Имотния регистър показва, че сагата е започнала преди повече от 20 години с ипотека на фирма „Ебонит лайт“ към „Обединена българска банка“.

ББР се включва като кредитор през 2007-2008 г. Следва възбрана вероятно заради неизплатени задължения, след което държавната банка влиза в собственост.

Сегашният купувач „Диалма-ПС“ ЕООД е пловдивско дружество, чийто собственик е Петър Атанасов Стоилов.

Справка на „Флагман“ показва, че фирмата му се води стопанисващ хотелския комплекс „Sunrise” във вилна зона „Зора“ в Слънчев бряг – на 100 метра от северния плаж в курорта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай