Огромен ръст в търговията с Турция. Четири нови заводи

Бизнефорум очерта възможноситет за по-добро взаимодействие

Огромен ръст в търговията с Турция. Четири нови заводи | StandartNews.com

Стокообменът между Българи и Турция за 2021 г. възлиза общо на 5,2 млрд. евро, което представлява ръст от 30 процента спрямо предходната година. Това каза Бурхан Немутлу,  председател на Управителния съвет на Българско – турската търговско индустриална камара (БТТИК) на форум „Възможности за устойчиво търговско – икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“, който се проведе в хотел „Регнум“ в Банско през уикенда.

Българският износ е в размер на 2,1 млрд. евро, което бележи около 18 процента ръст прямо 2020 г., посочи Немутлу.

Той добави още, че инвестициите на турските компании в България достигат около 2,5 млрд. евро в различни сектори. Немутлу посочи, че най-големите турски инвестиции са в секторите: търговия със стъкло и порцелан, в металургическата, хранителна, текстилна и химическа промишленост, както в сферите на хотелиерството и логистиката.

„Регистрираните фирми в България с турско участие са повече от 2200. Само в Шумен в последните пет години „израснаха“ четири завода, като тези предприятия дават препитание на повече от хиляда души и промениха облика на региона“, каза още Бурхан Немутлу.

Председателят на управителния съвет на БТТИК допълни, че въпреки тези данни потенциалът на търговско-икономическите отношения между двете страни все още не е използван максимално. „Затова ние, като неправителствена, независима, неангажирана организация, се стремим да подобряваме тези отношения, да строим мостове на доверие, на разбирателство от двете страни на границата.“, каза още той и изрази надежда да има и повече български инвестиции в Турция.

Немутлу посочи, че преди пандемията от COVID-19 камарата е организирала няколко събития на територията на Република Турция, като по-голямата част от тях са били с акцент привличане на инвестиции.  Той изрази надежда след първия бизнес форум в Банско между представители на бизнеса от двете държави, да последват още и той да се превърне в ежегодно събитие.

Времето и темата на срещата са особено подходящи, а Турция и България, като две активни части на световната икономика, трябва да бъдат в крак с изискванията на зелената трансформация, на зелената икономика, каза посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. При откриване на форума тя посочи, че възобновяемите енергийни източници ще бъдат начело на дневния ред в процес на прекрояване на световната енергийна архитектура, която е отворила нова страница след събитията в Украйна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Посланик Секизкьок: Турция и България ще са производствена база на ЕС

Според кмета на Банско Иван Кадев резултатът от тази и подобни срещи на бизнеса ще допринесе за подобряване на икономическия климат. Мисля, че стратегическото положение на нашите държави, особено в сегашната динамична обстановка в Европа, рефлектира силно върху икономическите отношения както в двустранните ни връзки, така и в по-широк диапазон. Това са фактите и ние трябва да бъдем гъвкави, адаптивни и да имаме визия за взаимноизгодни и перспективни бизнес отношения, подчерта кметът на Банско. Той отбеляза доброто партньорство на общината с хотел „Регнум“ и благодари на подкрепата в трудните време на  Бурхан Немутлу.

Кметът изрази надежда, че участниците във форума оценяват потенциала на община Банско и региона от гледна точка на бизнеса не само в сферата на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай