Неделя,

Посланик Секизкьок: Турция и България ще са производствена база на ЕС

От: Рачо Рачев, сн. БТА -
17135
Посланик Секизкьок: Турция и България ще са производствена база на ЕС
A
A
A

Турция и България имат потенциала да се превърнат в производствена база на ЕС в новия период на преход, каза посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок при откриване на турско-български икономически форум „Възможности за устойчиво търговско-икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“, който се провежда за пръв път в Банско, предаде БТА.

По думите на Секизкьок силният производствен опит и способностите на Турция, потенциалът на работната сила, която има, членството на България в Европейския съюз, логистичните предимства и изгодните инвестиционни възможности предлагат тази възможност. „Сега е времето да се създадат нови бизнес модели и динамични представители на частния сектор на двете страни, като се вземе програмата за зелена икономика и „зелената сделка“ на ЕС", посочи тя.

Времето и темата на срещата са особено подходящи, а Турция и България, като две активни части на световната икономика, трябва да бъдат в крак с изискванията на зелената трансформация, на зелената икономика, каза още посланикът на Турция у нас. При откриване на форума тя посочи, че възобновяемите енергийни източници ще бъдат начело на дневния ред в процес на прекрояване на световната енергийна архитектура, която е отворила нова страница след събитията в Украйна.

Айлин Секизкьок каза още, че в рамките на тази нова динамика трябва да се оценяват двустранните икономически отношения с България, като посочи страната като един от най-важните партньори по отношение на търговията, но и в контекста на инвестициите във връзка със „зелената сделка“.

„Имайки предвид, че реализираме 31% от износа си с транспорт по суша, повече от 40% за страните от ЕС, и постоянно нарастващия обем на износа, не мога да мина без да спомена нашите гранични пунктове, които са сърцето на българско-турските търговско-икономически отношения“, каза Секизкьок. „Заедно с българското правителство преодоляхме проблема в пункта „Капитан Андреево“, където имаше сериозни задръствания и чакане до 170 часа за камиони. Преодоляхме този момент, но това не трябва да ни подвежда, защото, ако не бъдат предприети институционални и структурни стъпки, ние ще продължаваме, за съжаление, да прекарваме дните, и даже нощите си, в търсене и преследване на решения на ежедневните кризисни ситуации“, каза още посланикът на Турция в България.

Стокообменът между България и Турция за 2021 г. възлиза общо на 5,2 млрд. евро, което представлява ръст от 30% спрямо предходната година, съобщи Бурхан Немутлу – председател на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). Българският износ е в размер на 2,1 млрд. евро, което бележи около 18% ръст спрямо 2020 г., посочи Немутлу.

Инвестициите на турските компании в България достигат около 2,5 млрд. евро в различни сектори, каза още Немутлу. Той посочи, че най-големите турски инвестиции са в секторите: търговия със стъкло и порцелан, в металургическата, хранителна, текстилна и химическа промишленост, както в сферите на хотелиерството и логистиката. „Регистрираните фирми в България с турско участие са повече от 2200. Само в Шумен в последните пет години „израснаха“ четири завода, като тези предприятия дават препитание на повече от хиляда души и промениха облика на региона“, каза още Бурхан Немутлу.

Председателят на управителния съвет на БТТИК допълни, че въпреки тези данни потенциалът на търговско-икономическите отношения между двете страни все още не е използван максимално. „Затова ние, като неправителствена, независима, неангажирана организация, се стремим да подобряваме тези отношения, да строим мостове на доверие, на разбирателство от двете страни на границата.“, каза още той и изрази надежда да има и повече български инвестиции в Турция. Немутлу посочи, че преди пандемията от COVID-19 камарата е организирала няколко събития на територията на Република Турция, като по-голямата част от тях са били с акцент привличане на инвестиции.

Бурхан Немулту изрази надежда след първия бизнес форум в Банско между представители на бизнеса от двете държави, да последват още и той да се превърне в ежегодно събитие. Идеята на БТТИК е форумът да последва примера на Световния икономически форум в Давос и следващи форуми в Банско да включват международни камари в страната. По думите на Немутлу това ще допринесе за развитие не само на Банско, но и на целия регион.

Турско-българския икономически форум в Банско се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара, Посолството на Република Турция в София, България, Българска търговско-промишлена палата, Българска агенция за инвестиции, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България. Форумът се провежда в хотел „Регнум“ в Банско, който е спонсор на събитието.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com