Обявиха уникален скок на чуждите инвестиции у нас

Размерът на вложените средства за първото полугодие надхвърля 1,7 милиарда евро

Обявиха уникален скок на чуждите инвестиции у нас | StandartNews.com

През първото полугодие на тази година скокът на преките чуждестранни инвестиции у нас спрямо същия период на миналата е повече от 96%, каза днес в Шумен и.ф. изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Христо Етрополски. Той уточни, че това сочат данните на БНБ.

Размерът на вложените средства за това полугодие надхвърля 1,7 милиарда евро.

Етрополски коментира, че все още е рано да се каже в кои сектори са основно инвестициите, но по предварителни данни те са в сферата на машиностроенето, транспорт и логистика, трансфер на високи технологии, производствените дейности.

Екипът на агенцията предприема политика на проактивност, каза още Етрополски. По думите му една от задачите е да се брандира страната ни като успешно място за инвестиции, особено като се има предвид, че международната среда за привличане на вложители е изключително конкурентна.

Агенцията предлага и насърчителни мерки в полза на бизнеса. По думите на Етрополски те са както финансови, така и логистични. Идеята е хората от екипа на БАИ да оптимизират отношенията на предприемачите с органите на държавната и местната власт и да помагат за по-бързо административно обслужване. В рамките на финансовите мерки Етрополски посочи възможност за частично покриване на обучението на новоназначен персонал, както и помощ за изграждане на техническа инфраструктура.

В Шумен днес директорът на БАИ се включи първо в дискусионна среща с бизнеса, посветена на възможностите за финансиране от министерството на иновациите и растежа, чийто домакин бе "Алкомет" АД, а след това и във форума "Възможности за пазара на труда в Североизточна България", в който участваха премиерът акад. Николай Денков и министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай