Обрат със заплати и осигуровки. Кой пести 100 лв. данък?

Кабинетът прие поправки, свързани с налозите на хората

Обрат със заплати и осигуровки. Кой пести 100 лв. данък? | StandartNews.com

Източник: МФ

Към определението „трудови правоотношения" вече ще се се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила без да е сключен трудов договор. Това реши кабинетът днес, приемайки пакета данъчни закони, които Асен Василев внася в парламента за одобрение.

По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски.

Предлага се още всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход от трудови правоотношения.

Кабинетът одобри промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С поправките се усъвършенства данъчното законодателство и се улесняват данъчно задължените лица.

Създава се уредба за въвеждането на нормативно признати разходи в размер на 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута, както и изричното посочване на виртуалните валути като финансов актив. Целта е да се постигане по-голяма справедливост при определянето на облагаемия доход и на дължимия данък, което ще стимулира физическите лица, придобили доходи от продажба или замяна на финансови активи, в т.ч. виртуални валути, да ги декларират.

Поправките въвеждат данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

С проекта се предлага и въвеждане на алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. По този начин ще се постигне предотвратяване на възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора.

Предвидено е и освобождаване от облагане на доходите на физическите лица от продажба или замяна на движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. В тази връзка и като част от цялостна мярка за подобряване събираемостта на отпадъците чрез създаване на стимул те да бъдат предавани на регламентирани за това места, се предлага в Закона за управление на отпадъците да се увеличи прагът на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 лева на 1200 лева на година на физическо лице.

Разширява се обхватът за предоставяне на информация от платците на доходи, касаеща необлагаемите доходи, при издаване на документи за изплатен доход и удържан данък, както и при предоставяне на информацията на Националната агенция за приходите. Това е свързано главно с изплащането на доходи по игрални сметки на български физически лица от предприятия, лицензирани като организатори на хазартни игри по реда на Закона за хазарта, които не са установени на територията на страната. С промените се предлага тези чуждестранни оператори да имат задължението да подават информация за размера на изплатените парични и предметни печалби.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ППГЕРБДПС
преди 3 месеца

Чета, чета и само за физическите лица предлагате промени, т.е. да го начукаме на народа. Хайде да помислим за данъците на бг чорбаджиите. Крият ДДС, крият печалби, закъсняват или не плащат мизерните заплати, декларират малки печалби , а карат коли за стотици хиляди и стават все по- богати. Кога мамичката ви ще обърнете внимания на тях. В една държава, в която бедните хранят богатите, е..и и майката. Мафия!!! Американски подлоги.

Откажи
Петко Петков
преди 3 месеца

Много си прав. Тоя шушляк КОКОРЧО до кога ще го търпим да издевателства над народа. И другия селяк. Подлогата на американците. То край нямаше това. БЪЛГАРИИИИ. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ И ХРАНИМ ТИЯ????? НЯМА ЛИ КОЙ ДА ПОВЕДЕ НАРОДА И ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТИЯ МАФИОТИ. СЪБУДЕТЕ СЕ. ИЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ ДОКАТО НИ ИЗТРИЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА КАТО НАРОД. ТОВА ИСКАТ БУШМЕНИТЕ В АМЕРИКА. СЪБУДЕТЕЕЕ СЕ БЪЛГАРИ. ДАЙТЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ГИ РАЗКАРАМЕ ТЕЗИ ИЗМЕКЯРИ.БЪЛГАРИЯ СИ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ. НЕ ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ.

Откажи