Обрат със самолетните билети. Голяма промяна

Окрупняването на пазара ощетява потребителите

Обрат със самолетните билети. Голяма промяна | StandartNews.com

Обрат със самолетните билети. Голяма промяна. Те поскъпват и то много.

Европейският комитет на асоциациите на туристическите агенции предупреждава, че окрупняванията на авиокомпаниите ще намалят конкуренцията, което ще ощети потребителите.

Авиацията се развива динамично, но в бъдеще ни очакват високи цени, които в момента растат с по-бързи темпове от ръста на инфлацията. Причината за поскъпването на цените на самолетните билети са оперативните разходи и тези за заплати на авиокомпаниите, както и екотаксите, посочи Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която членува в Асоциацията на европейските туроператори. В момента един от проблемите, с които се сблъскват потребителите, е отмяната на полети. Това до голяма степен се дължи на забавените доставки на нови самолети, посочи Димитрина Горанова пред БНР.

В ход са и сливания на авиокомпании. От Европейския комитет на асоциациите на туроператорите посочват, че ако през 2005 година 5-те най големи европейски авиокомпании са представлявали 47% от трафика в рамките на Европейския съюз, то през настоящата година се очаква да достигне 73.5%.

"Специалисти в бранша дават пример със случващото се в щатите, където именно окрупняването на авиацията е довело до увеличаване на цените и влошаване на качеството. Това лишава сектора от гъвкавост и от конкуренция, която води до подобряване на услугите. И в крайна сметка всичко това ще рефлектира и върху потребителите", допълни тя.

Консолидацията може драстично да ограничи конкуренцията по отношение на хиляди връзки, като по този начин ще даде възможност на доминиращите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пътници, пише в писмо на Европейската асоциация на туроператорите до ЕК.

"Много често се случва в авиационния сектор, например, пилотите или даден друг отдел към авиокомпанията да стачкува и ако една авиокомпания управлява полетите по много дестинации, една евентуална стачка ще блокира много от дестинациите и пътниците и ще създаде хаос", поясни експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай