Обрат! Рязък спад на цените у нас

Данни на Евростат

Обрат! Рязък спад на цените у нас | StandartNews.com

Източник: БТА

Цените на селскостопанските продукти в ЕС както за продукцията, така и за вложените ресурси, които не са свързани с инвестиции, се понижават през третото тримесечие на 2023 г., потвърждавайки обрата от силния ръст на цените през предишните две години. Това показват данни на официалната европейска статистика „Евростат”. Те предполагат по-нататъшно стабилизиране на световните селскостопански пазари след период на високи цени и нарушени доставки.

Най-рязък спад на цените е отчетен при страни, които са високо специализирани в производството на зърнени култури и/или мляко, като България и Унгария, посочва „Евростат”.

Средната цена на селскостопанските продукти, които фермерите в ЕС получават на изхода на техните ферми, е намаляла с 9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Имаше също така ускоряване на темпа на спад в цените на селскостопанските вложения, които не са свързани с инвестиции, като през третото тримесечие те се понижиха с 11% след спад с 5% през второто тримесечие на 2023 г.

Общият спад в цените на селскостопанската продукция през третото тримесечие на 2023 г. обаче е обвързан с ярък контраст между отделните продукти. Средната цена на зърнените култури е намаляла с около една трета (спад с 32%), като цената на млякото също се понижи рязко (с 15%), докато при плодовете имаше по-умерено понижение на цените с 5%, а при птичето месо - с 3 на сто.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Lazek
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Откажи