ОББ направи нов портал за електронни услуги

ОББ направи нов портал за електронни услуги | StandartNews.com

Можем да следим отвсякъде месечните извлечения по кредитни и дебитни карти

Новите технологии са бъдещето и за банковата система. Оптимистите вече виждат как компютри заместват всички служители, а от офисите просто няма нужда. Всичко ще се прави от вкъщи, от работата или от пейката в парка. Най-ентусиазирани за тази перспектива естествено са най-младите. Затова банките са длъжни да отговорят на тези очаквания. От 11 март 2014 г. Обединена българска банка (ОББ) пусна нов уеб портал с възможности за заплащане на комунални и данъчни задължения, както и онлайн проверка на текущото състояние на банковите карти. UPAY (www.ubbpay.bg) дава възможност на потребителите да получават информация и да заплащат битовите си сметки, данъци и задължения към банката, както и да извършват активно банкиране. В допълнение към това чрез портала потребителите ще могат да следят кредитното си портфолио, своите месечни извлечения по кредитни и дебитни карти.

Регистрацията в портала не е задължителна - всеки посетител може да направи произволен брой плащания, без да създава свой профил. В същото време за регистрираните потребители платформата дава допълнителни предимства. Те включват възможност за създаване на персонализирани шаблони за заплащане на избрани сметки и опция за получаване на предупреждения при наличие на ново задължение.

UPAY е с олекотен и съобразен с качественото потребителско изживяване дизайн, който помага на клиентите да се ориентират бързо и лесно както от настолен компютър, така и през таблет и смартфон, а нивото на сигурност, което се гарантира, e съобразено със световните стандарти.

Потребителите на новия портал ще се информират и за новите партньори по програмата за лоялни картодържатели на ОББ - UWIN, с карти Visa Classic, Visa Electron, MasterCard Standard, ОББ Глобул Master Card, Visa Gold, MasterCard Gold.

Обединете кредитите, за да плащате по-малко

Теглите кредит за жилище, купувате го и както си му е редът, започвате да го изплащате. Откривате сметка, внасяте погасителни вноски и следите за датите на падежа, за евентуални промени в условията. Обаче за новото жилище трябва да се купят модерни мебели, да се доизкусурят някои неща - и пак се налага да се тегли кредит. Съответно - нови сметки, нови срокове, нови ангажименти. Ако пък имате и някакъв друг отдавнашен продуктов заем, нещата съвсем се объркват и в един момент се оказва, че сте забравили да внесете някоя вноска, текат наказателни лихви, от банката ви звънят недоволни по никое време. Затова разумно решение за всяко едно домакинство, което ползва няколко кредитни продукта, е да обедини задълженията си в едно. Това важи особено за случаите, в които ползваните продукти са различни - потребителски кредит, овърдрафт, кредитна карта, бърз кредит. И най-вече когато тези продукти са предоставени от различни банкови и небанкови финансови институции.

Предимствата на една подобна крачка са няколко - ползването само на един кредитен продукт, с една вноска, в една банка. Това помага за по-добро планиране на семейния бюджет като същевременно спестява усилия и време. Друго основно предимство е, че обединяването на задълженията при един лихвен процент намалява общото месечно задължение на домакинството, в определени случаи дори наполовина.

Основните изисквания към клиентите, желаещи да обединят задълженията си, са наличието на едно или повече задължения, независимо в една или няколко финансови институции, които да са коректно обслужвани. В допълнение към стандартните документи за кандидатстване за кредит за обединяване на задълженията, трябва да се предоставят и документи, удостоверяващи задължението, когато то е в друга банка или финансова институция.

В повечето случаи в банките е прието да се консолидират необезпечени експозиции като в много редки случаи се обединява и обезпечена експозиция. Част от причините са в необходимостта от нова ипотека, следователно допълнителни разходи от една страна, а от друга - високата чувствителност на българина да ипотекира дома си за сравнително малки суми.

По-долу е показан пример за промяна на размера на вноската при обединяване на три необезпечени кредита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай