Неделя,

ОББ с най-висок рейтинг сред банките у нас

От: Стандарт -
266
ОББ с най-висок рейтинг сред банките у нас
A
A
A

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг  на Обединена българска банка (ОББ) на ‘А-‘ със стабилна перспектива. Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Така рейтингът на ОББ продължава да бъде по-висок дори от този на България като държава (‘BBB’ с положителна перспектива).

Потвърждаването на рейтинга отразява становището на Фич, че ОББ може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със стабилна перспектива. При потвърждаването на оценката, рейтинговата агенция отчита високото ниво на оперативна интеграция с белгийската банково-застрахователна група, както и локалните особености на средата, в която ОББ оперира.

Рейтингът на жизнеспособност (VR) на ОББ е потвърден на ниво ‘bb’, подкрепен от стабилните финансиране и ликвиден профил на банката, от солидната капитализация и значителното пререструктуриране на наследените обезценени кредити. При оценката са взети предвид умерения рисков апетит и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на лоши кредити), управлението и стратегията под ръководството на КВС (от първото тримесечие на 2018 г.).

ОББ, част от белгийската КВС, е третата по големина банка в България с пазарен дял от около 11%. Според анализа на Фич, качеството на активите през 2019 г., а и след това, ще бъде повлияно благоприятно от ограничения размер на нови лоши кредити, консервативния подход при отпускане на нови заеми и подкрепящата икономическа среда. Рейтинговата агенция отчита подобряване рентабилността на банката след 2018 г.

„Потвърждаването на дългосрочния рейтинг на ОББ от страна на Фич е важна оценка за стратегическото развитие на банката и е отличен атестат за успешното финализиране на интеграционните процеси. Също така рейтингът на банката е показателен за успешното развиване на бизнеса на КВС в България като един от основните пазари на групата“, коментира Петър Андронов, председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ.

Подробно описание на рейтингите на ОББ, потвърдени от Фич, са представени на интернет страницата на агенцията https://www.fitchratings.com/site/pr/10077614, а синтезираното им представяне е следното: дългосрочен рейтинг: 'A-' със стабилна перспектива; краткосрочен рейтинг: 'F1'; рейтинг на подкрепа: '1'; рейтинг на жизнеспособност: 'bb'.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички