Няма да въвеждат задължителна матура по математика

В МОН не са съгласни с предложението на Асоциацията на индустриалния капитал

Няма да въвеждат задължителна матура по математика | StandartNews.com

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по повод искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

По думите му ще се търсят други инструменти, с които да се провокира в по-голяма степен интересът за учене на децата в областта на природо-математическите науки, защото те са в основата на професиите с най-остър дефицит на кадри - инженери, медици, специалисти по информационни технологии.

„Засега не предвиждаме да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Това не означава, че не се вслушваме в тяхното предложение. От догодина ще имаме за първи път външно оценяване по математика след 10-ти клас, но ние, това, което ще се опитваме да направим е все по-голяма част от изпитите да бъдат интегрални“, каза Вълчев.

Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай