Новият Jumpy скочи във времето

Новият Jumpy скочи във времето | StandartNews.com

Микробусът на Citroen предлага много трансформации и икономични двигатели

Началото бе дадено през 1995 г. За 21 години от Citroen Jumpy са произведени близо 600 000 бройки. Сега френският бус направи истински скок във времето с напълно новата, трета генерация на модела. С над 80 г. опит в производството на лекотоварни автомобили, Citroеn предлага решение за всяка употреба. Предпочитан партньор за професионалисти, новият Jumpy е проектиран с мисълта за ефективност и ергономичност в услуга на лесната употреба и безопасност.

В дизайна на новия Citroen Jumpy са съчетани световете на леките автомобили и на вановете. Стилът му е плавен, в никакъв случай агресивен, а обемът му придава чувство на сигурност и здравина. Капакът на двигателя е къс, с хоризонтална линия, с високо разположени под него фарове, което създава впечатление за доминиране на пътя. На решетката се вижда подписът на марката, който се простира от двете страни на шевроните до вътрешността на фаровете. В предната част също има широка броня с интегрирани черни вентилационни решетки, които контрастират и подчертават стабилния стил на буса. Погледнат отстрани, Jumpy, с широката си плъзгаща се странична врата издава щедър интериорен обем и подсказва много възможности за оборудване и трансформации.

Новият Jumpy е с модулна платформа от последно поколение, базирана на EMP2, проектирана специално за него. Тя е с подсилена конструкция, с нови специфични преден и заден мост. По този начин може да носи полезен товар до 1400 кг и да тегли ремаркета до 2,5 т. Нейната модулност е представена от 2 стойности на междуосията (2,92 м и 3,27 м) и от 2 задни надвеса (0,80 м и 1,15 м). Тяхната комбинация води до това, че бусът се предлага в 3 дължини - XS с дължина 4,60 м (уникален в сегмента) с късо разстояние между осите, M с дължина 4,95 м и XL с дължина 5,30 м с дълго разстояние между осите. Тази нова платформа позволява компактни външни размери при товарни обеми до 6,60 м3.

Поради факта, че е предназначен за широк спектър професионалисти (за различни занаяти, строителни работи, доставки, различни услуги, организации и др.), се предлага в 4 варианта: микробус фургон, микробус комби, микробус удължена кабина и микробус шаси-кабина.

Новост в Jumpy е Moduwork - благодарение на специфичната преграда и модулност на страничната седалка на пътника във вдигнато положение, той осигурява равен под. Оборудван с мрежа против приплъзване, разположена от страната на седалката на водача, Moduwork позволява да се удължи товарното пространство с 1,16 м. Освен това пътническото купе може да се превърне в мобилен офис, като се свали по-ниско централния подлакътник, който предлага въртяща се табла с ластична залепваща лента за прикрепяне на предмети (PC, таблет). Друго нововъведение е отварянето и затварянето на страничните врати без ръце, което се предлага само в този автомобил от сегмента. С подаване на крака под ъгъла на задната броня, бусът се отключва и плъзгащата се врата от страната, от която се намирате, автоматично се отваря. Същото движение с крака управлява затварянето. Тази функция опростява операциите по товарене и разтоварване, когато двете ръце са заети.

Интериорът на Citroen Jumpy е вдъхновен от света на леките автомобили, като същевременно е подходящ за професионална употреба, така че всяко придвижване да е ефективно и спокойно. Уредите са разположени така, че водачът да може да следи всичко и да има всичко подръка, като Head up дисплей, 7-инчов сензорен екран, управление на отоплението, отделения за съхранение на предмети и т.н. Тапицерията на седалките е изработена от здрави материали и осигурява комфорт от най-високо ниво.

Новият Jumpy разполага с усилен преден мост Pseudo McPherson със стабилизиращи щанги против напречен наклон и нов заден мост, тип наклонен диагонално разположени триъгълни рамене, позволяващ полезен товар 1400 кг. На тези мостове може да се сложи трансмисия 4х4.

Напълно в крак с времето бусът предлага технологии, които улесняват управлението. Сред тях са функцията Mirror Screen, която позволява да се използват безопасно приложенията от смартфон върху сензорния екран; новата 3D навигационна система Citroen Connect Nav; автоматично превключване на къси и дълги светлини; Top Rear Vision; Grip Control и др. За сигурността на шофьора и пътниците се грижат системи като тази за разпознаване на пътни знаци и препоръки за ограничаване на скоростта; Active Safety Brake; за наблюдение на мъртвото поле; адаптивен регулатор на скоростта и др.
Новият Jumpy се предлага със 7 групи двигатели, всички дизелови от семейството на BlueHDi. Мощността им е от 95 до 180 к.с., комбинираният разход на гориво от 5,1 до 5,8 л/100 км, а изхвърляните емисии на CO2 - от 133 до 151 г/км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай