Нови правила за електронните отпадъци

Нови правила за електронните отпадъци | StandartNews.com

София. Правителството прие нова Наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване електронни отпадъци), за да се приложат изискванията на евродирективата от 2012 г. Целта е да се подобри събирането, повторната употреба и рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, за да намалеят отпадъците, а ресурсите да се използват по-ефективно.

България договори преходен период за постигане на целите на директивата за електронните отпадъци, съобщиха от Министерски съвет. Събраното за рециклиране електрическо и електронно оборудване през 2016 г. трябва да е равно на 41% от средното тегло на пуснатите на пазара уреди през предходните три години. От 2020 г. целта става 65 процента.

От 1 януари 2018 г. обхватът на Наредбата се разширява и ще се прилага за почти всички видове електрическо и електронно оборудване. От началото на 2014 г. сред електронните отпадъци се включват и излезли от употреба фотоволтаични панели.

От 1 януари 2015 г. целите по рециклиране, оползотворяване и подготовка за повторна употреба на електрически и електронни уреди се увеличават с още 5% спрямо тези, които се прилагат в момента.

За дистрибуторите и лицата, които извършват продажба на ЕЕО на крайните потребители и имат търговска площ по-голяма от 400 кв. м, определена за електрическо и електронно оборудване, се предвижда в търговския обект или на входа на обекта да приемат без заплащане много малки по размер уреди, при които нито един външен размер не надвишава 25 cm, без крайните потребители да са задължени да закупуват уред от подобен вид.

Фирмите със седалище в друга държава-членка, които продават електроуреди и електроника в България, ще могат да назначат упълномощен търговски представител, който да приема излязлото от употреба оборудване.

С постановлението, което влиза в сила от 1 януари 2014 г., се правят промени и в продуктовите такси, които ще бъдат дължими за електрически и електронни уреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай