Нова тенденция! Ето къде влага парите си средната класа у нас

По-заможните българи инвестират умно парите си

Нова тенденция! Ето къде влага парите си средната класа у нас | StandartNews.com

Нова тенденция. По-заможните българи – от средната класа, които вземат добри заплати и имат спестявания, влагат парите си в жилища. Това съобщават брокери на имоти, пише Труд бг.

Най-често те купуват жилища за собствено ползване, но това реално е и инвестиция. С покупката на по-голям имот хората с добри финансови възможности повишават стандарта си на живот. Но наред с това, като придобият още един имот, влагат парите си, а при нужда в бъдеще могат да продадат старото жилище.

За желанието на хората с добри доходи да вложат парите си в имоти допринася инфлацията.

Докато тя е по-висока от лихвите по банковите депозити много хора ще искат да вложат парите си в имот.

Хората търсят предимно по-големи жилища за семейството си. А тези с повече пари дори преминават от апартамент към къща.

Популярни станаха и апартаментите на партер с частна зелена площ, които купувачите изобщо не търсеха преди 10 години и никой не проектираше такива сгради. След пандемията обаче предпочитанията на купувачите доста се промениха.

Продължава миграцията от по-малките населени места към по-големите - най-вече към София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до стабилно търсене на жилища в големите градове.

В районите около Хасково и Кърджали хората също мигрират към по-големите областни градове.

Продължава и интересът към селски и ваканционни имоти. Преди години жилища в курортите купуваха предимно руснаци, а сега пазарът се движи основно от българи.

Сред причините за това е, че много хора искат да имат още един имот, в който да могат да ходят по всяко време със семейството си.

Освен това с нарастването на доходите хората смятат, че могат да ги вложат във втори имот - така от една страна има къде да отидат през почивката, а от друга предпазват парите си от инфлацията.

Освен това може да получат доход като отдават имота под наем. Най-много сделки има с жилища с две спални в черноморските курорти Слънчев бряг, Несебър и Созопол.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Морски
преди 6 месеца

Много интересно ще стане като повечко хора решат да продават, в тази обезлюдена държава. Без икономика и алтернатива за младите хора.

Откажи
Гочо
преди 6 месеца

Смешни сте.Ква средна класа кви 5лв.Искате да кажете софиянци и пловдивчани.

Откажи