Нов удар по джоба: 400 лева за паспорт на сграда, ако сте на 70 кв.

Край на отсрочките, до 2022 г. трябва да се изкара документ, обявиха от МРРБ

Нов удар по джоба: 400 лева за паспорт на сграда, ако сте на 70 кв. | StandartNews.com
  • Край на отсрочките, до 2022 г. трябва да се изкара документ, обявиха от МРРБ
  • Процедурата е скъпа и много неясна, хората едва ли ще се справят, казват домоуправители

Около 400 лева средно ще излезе задължителният паспорт на сграда, ако живеете в апартамент от 65-70 кв. м. Цените варират между 3 и 8 лева на квадрат, според проучване на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост,  учредена от фирми на професионални домоуправители. Това съобщи председателят на АДУЕС Лилия Чолакова, пише "Марица". Различната сума е според мястото, където се намира сградата, като най-скъпо е в София. За да се изкара такъв паспорт, задължително трябва да е налична документацията на сградата.  
Преди няколко дни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев заяви, че до декември 2022 г. всички сгради у нас трябва да имат технически паспорти и отсрочки повече не се предвиждат. След този срок кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Ако те не искат да го направят доброволно, ще се издаде изпълнителен лист за събиране на вземането.
Заместник-министър Йовев обясни защо е важно всяка сграда да има паспорт - този документ обобщава информацията за изграждането, за въвеждането в експлоатация и за нейните технически характеристики - елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.
Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007-ма година, както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още е нисък обаче процентът съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007 г., отчете заместник-министър Йовев.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства за набавяне на информация за сградите - държавна собственост, а документацията за останалите трябва да бъде потърсена в общините, обясни инж. Йовев. За всички въпроси и уточнения по детайлите МРРБ планира да направи разяснителна кампания.
Досега сроковете за изготвяне на техническите паспорти бяха удължавани четири пъти. Времето до края на 2022 г. обаче е изключително недостатъчно за 70 хиляди сгради. Проблемът е, че технически паспорт се съставя на цялата сграда, а не на отделен вход, обясни Лилия Чолакова. В Асоциацията са обсъждали, че на един жилищен блок с 4 и повече входа една такава процедура може да отнеме повече от година. "На всеки отделен вход трябва да се направи общо събрание и съседите да си излъчат комисия. Междувременно, както често става, те може да се изпокарат - все някой вход ще даде отбой. След това трябва да направят съвместно общо събрание и да съберат две-три оферти от фирми, които извършват тази дейност, за да изберат подходящата. Трябва да отидат в Общината да проверят дали има налична документация за сградата. Само срокът на Общината за отговор е поне месец. После трябва да изберат фирма за фактическото обследване и тя да им каже колко ще струва това. После трябва да си съберат средствата. Сумата е голяма за едно домакинство - такива пари не се събират за месец. Във всеки блок ще има семейства в неравностойно положение или такива, които са пострадали от ковид кризата. И накрая за период от 2-3 месеца да се възложи на фирмата за обследване. Процедурата е дълга дори и за сгради с по-малко апартаменти. Изключително важен фактор е социалният статус на собствениците" обясни Чолакова. Още по-сложно е, ако етажната собственост няма никакви документи - тогава трябва да се направи ново заснемане на сградата. "А това означават допълнителни средства, които пак трябва да бъдат извадени от джоба на собствениците", добави председателят на АДУЕС.
Ако не се изкара такъв паспорт, са предвидени санкции - 300 лева за цялата сграда.
Засега в страната разяснителна кампания за процедурата не е провеждана. "На сайтовете на някои общини има съвсем малко информация. Тя обаче е недостатъчна и собствениците на самостоятелни обекти и домоуправителите не могат да се ориентират какво точно да направят", казва Чолакова. По думите й, засега реакциите на собствениците са негативни и повечето хора чакат срокът да бъде удължен за пети път. Но според Чолакова това едва ли ще е възможно, защото става въпрос за европейски регламент, който трябва да се изпълни. Тя добави още, че от Камарата на строителите са уверили, че има достатъчно фирми, които да извършат процедурата. Повечето хора обаче били на мнение, че всичко ще е проформа оформяне на документи, за да се вземат едни пари.
"Трябва да има разяснителна кампания и кметът на всяка община е длъжен да я направи съгласно Наредба 5 за техническите паспорти. Може би е добре да има методически указания с бланкови документи с решенията на общото събрание на етажната собственост, които трябва да се вземат за паспортизацията. Подобни методически указания бяха изготвени по програмата за саниране" каза още Лилия Чолакова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай