Неделя,

Николай Василев бие аларма. Видя слабото място на политиците

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1527
Николай Василев бие аларма. Видя слабото място на политиците
A
A
A

Страната ни беше в отлична финансова позиция през предишното десетилетие, някъде докъм септември 2020 г. След това постепенно, но особено от лятото на 2021 г. досега се спускаме надолу по пързалката. Причината още да не сме катастрофирали напълно е, че започнахме от доста по-добро състояние, но посоката е много грешна. Това заяви в интервю за бТВ бившият министър на икономиката Николай Василев.

По думите му причините за това са, че са ни „управлявали хора, които вярваха, че колкото по-големи дефицити има държавата и колкото по-големи дългове вземе, толкова по-добре. Това е изключително погрешно и резултатите са ясни, каза Василев. 

„Преди две години Държавният бюджет беше 42 млрд. лв. сега очаквам да завършим със 68 млрд. лв., а догодина според популизма на бъдещите правителства 70-80 млрд. лв., та и 100 млрд. лв. Тоест на политиците и 100 млрд. лв. не са им достатъчни, за да харчат и раздават“, заяви бившият икономически министър.

Според Василев замразяването на цените на тока, парното, водата, както и помощта за горивата са неправилни мерки.

„Те подкрепиха с огромни средства богатите хора, които нямат нужда от това, а на социално слабите помогнахме с малко. Оказа се, че бедните плащат сметките на богатите по този начин. В момента по-високите пенсии се плащат предимно от дългове, които ще изплащат един ден нашите деца“, каза той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com