Неприятен обрат с газа в Европа

Заради ескалиращия конфликт между Израел и "Хамас"

Неприятен обрат с газа в Европа | StandartNews.com

Фючърсите на европейския природен газ на Нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 6% до нива обратно над 35 евро за мегаватчас поради ескалиращия конфликт между Израел и "Хамас", който доведе до промяна на корабните маршрути, включително на танкерите за втечнен газ (LNG) в Червено море.

Серията атака на йеменските хути принудиха корабите да поемат по по-дълги и по-скъпи маршрути, нарушавайки досегашната нормална търговия Изток - Запад. Това може да принуди корабите да плават около нос "Добра надежда", добавяйки две седмици към пътуването си и потенциално затягайки пазара на корабоплаването.

Въпреки това обаче Катар, който е ключов доставчик на LNG за Европа, продължава да транспортира пратки през Червено море чрез Суецкия канал.

Анализаторът на London Stock Exchange Group (LSEG) Марина Циганкова отбеляза, че основните двигатели на пазара са почти непроменени, като картината на търсенето и предлагането е стабилна, но цените може да продължат да се движат от настроенията около ситуацията в Червено море, тъй като пазарът следи отблизо движението на доставките на LNG през Суецкия канал.

Към 12.15 часа българско време януарските газови TTF фючърси поскъпват с близо 6% към 35,55 евро за мегаватчас, задълбочавайки вчерашния 3-процентен отскок от тримесечното ценово дъно около 32,10 евро/MWh, достигнато п-рано на 19-и декември.

Възходящото ценово движение обаче изглежда ограничено от все още изобилното предлагане на втечнен природен газ и от високата запълняемост на газохранилищата в Европа.

Към 19-и декември хранилищата за газ в ЕС са запълнени на 87,95%, в Германия - на цели 90,58%, във Франция - на 85,83% и в Италия - на 85,52%.

В същото време прогнозите сочат, че Северозападна Европа я очаква относително топло начало на новата 2024 г. с температури над средните, което пък води до намалено търсене на електроенергия и от там - до по-ниско потребление на природен газ, след сравнително топлия декември, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай