Нефтът се срина до 31 долара за барел

Нефтът се срина до  31 долара за барел | StandartNews.com

Петролът вчера се срина с над 6 на сто. Електронната търговия на американската борса NYMEX отвори на ниво от 31,11 долара за барел американски лек суров петрол WTI, като почти веднага бяха сключени фючърсни сделки на нива от 30,41 долара - най-ниските от есента на 2003 г. По-късно цената на щатското "черно злато" се вдигна и стабилизира около 31,75 долара.
В същото време на в Лондон северноморският сорт Brent загуби над 2 долара от цената си (спад от 6,34%) и достигна 31,55 долара/барел.

Само от 1 януари досега цените на петрола паднаха с около 17 на сто. Според Barclays средната цена на "черното злато" през 2016 г. обаче ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания на банката за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

На фона на ценовия срив президентът на OPEC Ибе Качикву обяви в Абу Даби, че очаква да бъде свикана извънредна среща на картела в началото на март, на която да се обсъди сривът на цените. Според него "редица членки" вече са настояли за среща, без да уточни кои са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай