Най-важното решение за еврото. Асен Василев проговори (ОБНОВЕНА)

Целевата дата за въвеждането на единната европейска валута е 1 януари догодина

Най-важното решение за еврото. Асен Василев проговори (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Започва кампанията за еврото в България. Логото и слоганът на кампанията за присъединяването на България към еврозоната ще бъдат представени днес във финансовото министерство.

Целевата дата за въвеждането на единната европейска валута е 1 януари догодина.

Вчера в Давос ръководителят на Еврогрупата Паскал Донаху изтъкна именно това като последно препятствие. Това стана на специална среща с премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и съпредседателя на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

На нея бяха обсъдени следващите стъпки за влизане на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г..

По думите на Асен Василев конвергентния доклад ще излезе през юни. „Ще бъдат взети данните за българската инфлация през май. „Това остава единственият критерии, който не е изпълнен, всички други са изпълнени, това беше потвърдено на срещата”, добави пред NOVA финансовият министър.

„Работим всичко заедно, за да може на 1 януари 2025 година България да стане член на еврозоната”, каза още той.

По думите му оценката за дефицита е добра. „Заради служебния кабинет там имаше въпросителни, това, че постигнахме дефицит от 2.2% се оценява изключително високо. Парламентът в момента работи за приемането на закона за БНБ, който е последното, което се изисква, за да сме напълно подготвени законодателно за влизане в еврозоната”, уточни Василев.

Според него инфлацията продължава да се наблюдава внимателно. "Движението е много добро, тъй като тя в България спада. През декември е намаляла под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната се е повишила леко, добави финансовият министър.

„Няма никакъв риск въвеждането на еврото да повиши цените”, подчерта Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи