Най-чаканата новина за заплатите. Всички ликуват

Световни компании с прогноза за България

Най-чаканата новина за заплатите. Всички ликуват | StandartNews.com

Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г., като очакваният ръст е 9 процента, а средногодишната инфлация ще се установи на нива от 4 процента. Това прогнозират от компанията "Алианц трейд" (Allianz Trade) и  от "Йолер Ермес" (Euler Hermes) в регулярния си доклад за България. 

Отбелязва се, че макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5 процента за 2023 г., те ще изпреварват убедително увеличението на цените.  

Анализаторите на компанията очакват по-малък ръст на потребителските разходи – 2 процента за 2024 г. спрямо 5,5 и 3,7 процента през 2023 г. и 2022 г. Прогнозира се, че домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето заради по-малкото увеличение на заплатите и заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити.

Прогнозата на "Алианц трейд" e за умерен растеж на българската икономика с около 2 процента ръст на БВП за 2024 г. и 2,5 процента за 2025 г.  

Като основен двигател за икономически растеж у нас през тази година се посочват публичните разходи. При тях се очаква ръст от близо 4 процента. Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU. Прогнозираният ръст на инвестициите за тази година е 4,2 процента при нулев растеж за 2023 г., се отбелязва в доклада.

В анализа се изразява очакването българският износ да се възстанови бавно и постепенно успоредно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за тази година е за ръст от 4,2 процента. Прогнозира се, че вносът ще се възстановява по-убедително и така приносът на нетната търговия ще стане отрицателен.

Бизнес средата в България е оценена като "адекватна с някои неотстранени слабости". Сред основните предизвикателства пред българската икономика експертите посочват нерешените проблеми с корупцията и ефективността на съдебната система, нестабилността на правителството и общественото недоволство от стандарта на живот. Те отбелязват и уязвимостта от външноикономически сътресения заради голямата експортна зависимост. 

"Наличието на валутен борд и традиционно предпазливата финансова политика на България осигуряват устойчивост. Валутният борд обаче до голяма степен неутрализира паричната политика, като ограничава използването й за противодействие на ценовия натиск от 2021 г. насам.

Затова очакваме валутната стабилност да се запази, но ценовата стабилност няма да бъде напълно възстановена преди 2025 г.", коментира Манфред Щамер, главен анализатор на "Алианц трейд", цитиран в съобщението.

"Прогнозата ни е България да се присъедини към еврозоната най-рано през 2025 г.", допълва той.

"Възстановяването на износа е глътка свеж въздух за българския бизнес, но не очакваме то да бъде нито бързо, нито лесно. Предвид усложнената икономическа обстановка в редица държави, които са сред традиционните експортни дестинации, както и глобалната прогноза на "Алианц трейд" за ръст на фалитите и тенденция на увеличаване на периодите на разплащане между фирмите, нашата препоръка към българските компании е за повишено внимание, проверка на контрагентите, прецизно следене на дължимите вземания и по възможност скъсяване на сроковете за получаването им", обяснява Камелия Попова, управител на "Йолер Ермес" ("Алианц трейд) за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vess
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи