Наводненията потапят реколтата от жито

Наводненията потапят реколтата от жито | StandartNews.com

Очакват добивите от пшеница да паднат под 4 млн. тона

Обилните валежи и наводненията ще нанесат сериозен удар върху земеделската реколта. От втората половина на 2014 г. досега валежите на места са два пъти, а на други 3-4 пъти повече от нормата за съответния район, каза за "Стандарт" Ангел Вукодинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите. Това доведе до преовлажняване на почвата още от есента. Много трудно се засяха есенните култури, а на места въобще не се засяха. Много стопани сяха през януари пшеница, което е против всякакви технологични норми, каза Ангел Вукодинов.

Сега проблемите продължават. От една страна, ще пострадат доста от засетите култури през есента - пшеница, ечемик и рапица, обясни той. А от друга страна, ще се забави работата с пролетните култури. Тази година по-големите проблеми са в Централна Южна и в Югозападна България. Където водата не може да се изтича по естествен път, загубите могат да достигнат и 100%, каза Ангел Вукодинов. Ще се забави и подхранването на есенните култури.

"Колеги, които успяха да наторят по време на малкия промеждутък хубаво време, в последните седмици не са доволни, защото вероятно голяма част от торовете, които не са евтини, ще бъдат отмити. Другите, които не успяха да наторят, също не са доволни, защото закъсняват", каза Вукодинов.

"Не вярвам в цените да има кой знае какъв проблем, защото в света се произвеждат почти 800 млн. тона пшеница. А България произвежда в добри години около 5 млн. тона, а в лошите около 4 млн. тона или по-малко", продължи той. 20-25% от площите ще бъдат увредени, но не се знае в каква степен, каза Ангел Вукодинов. Освен това в България са засети с около 25% по-малко площи с пшеница. Традиционно се засяват 12-13 млн. дка, а тази година се засяха около 10 млн. дка. Затова ще имаме по-слаба реколта, като вероятно пшеницата ще бъде под 4 млн. тона, прогнозира Ангел Вукодинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай