НАП провери 74 богаташи за парите им в чужбина

НАП провери 74 богаташи за парите им в чужбина | StandartNews.com

Данъчните са направили проверки на 74 българи, които имат банкови сметки в чужбина. Като в резултат на 10 от тях са възложени ревизии. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. В резултат на ревизиите са установени задължения по данъка върху доходите на гражданите в размер на 116,2 хил. лв., от които вече са внесени в хазната 104,3 хил. лв. Освен това заради невнесените в срок данъци върху доходите на гражданите са установени задължения за лихви в размер на 76,3 хил. лв. От тях ефективно са платени лихви в размер на 65,9 хил. лв. Съставени са и 8 акта за административни нарушения.

Проверките са стартирали по повод на данни, получени от Националната агенция за приходи при автоматичния обмен на информация със страните от ЕС относно данъчното облагане на доходите от спестявания под формата на лихви, както и получените аналогични данни от Швейцария. Освен данни за лихвите, които се начисляват по банкови сметки на българи в страните от ЕС, НАП автоматично всяка година получава и информация от държавите в Общността за доходите на българи от трудови договори, доходи от животозастрахователни продукти, изплатени директорски възнаграждения и пенсии, както и доходи от собственост на недвижимо имущество.

България се присъедини и към инициативите на държавите от Г-20 и Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с укриването на данъци. В резултат НАП ще получава данъчна информация, включително данни за банкови сметки, от всички офшорки, подписали Конвенцията за административно сътрудничество по данъчни въпроси, както и от много други държави, с които нямаме спогодби за избягване на двойното данъчно облагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай