На зърнопроизводителите им писна! Стига с това украинско зърно!

Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство

На зърнопроизводителите им писна! Стига с това украинско зърно! | StandartNews.com

Зърнопроизводители от няколко области в Северна България излязоха на протест с искане за спиране на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Според тях вносът на пшеница и слънчоглед от украинската страна ще доведе до фалити земеделските кооперации у нас, защото по-ниските цени правят българската продукция неконкурентноспособна. 

По време на протеста, при който с над 50 трактора фермери от Русе, Плевен и Велико Търново блокираха за кратко пътя Русе-Плевен при свищовското село Горна Студена, те настояха и за отлагане на стратегическия план в земеделието. По средата на пътното платно земеделци пък изкараха агне и разляха около 20 литра мляко, а след това се насочиха със селскостопанската техника към селата Овча могила, Масларево и обратно.

Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство. За исканията на протеста неговият координатор и председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово Димитър Димитров заяви пред БНР: 

"Техниката ще остане тук на място, докато не изпълнят исканията - да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция, и втора точка - стратегическият план, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година-две. Искаме да ни разяснят, защото не е приложим в нашите климатични условия. Ние като земеделски производители няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите". 

"Някой знае ли с какво се пръска продукцията от Украйна?! Те не са член на Европейския съюза и се внася поголовно - и пшеница, и слънчоглед, и готова продукция", коментира пред bTV инж. Красимир Петров, зърнопроизводител от Левски. "България стана склад за украинско зърно. Пазарът се срина", допълва Генчо Генчев, зърнопроизводител от Русенско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай