Четвъртък,

На пожар. Искат спешни мерки за туризма

От: Редактор -
На пожар. Искат спешни мерки за туризма
A
A
A

Летищата във Варна и в Бургас, представителите на чуждите туроператори у нас и едрите хотелиери предлагат спешни мерки за спасяване на летния туристически сезон. Те изпратиха писмо до служебния премиер Стефан Янев и до министрите на туризма, на здравеопазването и на външните работи.

Бизнесът иска график на дейностите, които ще бъдат изпълнени в туризма за период от два месеца, през който ще действа служебното правителство. Те настояват за облекчен режим на влизане на туристи от 1 юни и протокол за действие в случай на турист с установен Covid-19.

Министерството на външните работи спешно да обсъди възможността за възстановяване на полетите от и до Русия и да започне улеснена процедура по издаването на визи на руски граждани с цел туризъм.

От бранша посочват необходимостта от спешна маркетингова кампания на основните емитиращи пазари - Русия, Германия, Великобритания, Полша, Чехия, Унгария.

Да бъде организирана и приоритетна ваксинация на заетите в туризма, както и да бъде създадена достъпна и ефективна инфраструктура за тестване на туристите за Covid-19.

Според туристическия бизнес, ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летищата Бургас и Варна, за пиковите месеци на лятото се очакват около 250 хиляди пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 хиляди на летище Варна, като се очаква голяма част от тях да имат необходимост от тестове за Covid-19 и при заминаването си, а към момента черноморските курорти не разполагат с такава инфраструктура.

От туристическия бранш настояват Министерството на туризма възможно най-скоро да публикува условията за кандидатстване за държавната помощ  за туроператори от 35 евро,съобщи БНР..


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички