МВФ: Евтиният петрол е добра новина за световната икономика

МВФ: Евтиният петрол е добра новина за световната икономика | StandartNews.com

Понижаването на цените на петрола е изгодно за световната икономика, смята директорът на Международният валутен фонд Кристин Лагард.

"Ще има спечелили, ще има и загубили, но като цяло понижаването на цените на петрола е добра новина за световната икономика", заяви Лагард във Вашингтон, предаде БГНЕС. Лагард същевременно призна, че понижението на цените може да удари основните износители на петрол.

Лагард предупреди, че понижаването на цените на петрола застрашава растежа на икономиката на Русия, предаде РИА Новости.

"Това представлява съществена заплаха за Русия и не само от икономическа гледна точка. Падането на цените на петрола създава крехкост и уязвимост и в Русия знаят това. Ще видим каква ще бъде тяхната реакция", заяви Лагард.

Тя посочи западните санкции и падането разменния курс на рублата като едни от факторите за отслабване на руската икономика.

В края на миналата седмица страните от ОПЕК решиха да запазят производствените квоти. Решението бе взето въпреки спада в цените, достигнали многогодишен минимум вследствие повишеното предлагане и понижено търсене. В основата на силното поевтиняване на черното злато напоследък са най-вече два фактора: масираният добив чрез хидроф

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай