Сряда,

МВФ: Имате пари, дайте повече на хората и фирмите

От: Редактор -
МВФ: Имате пари, дайте повече на хората и фирмите
A
A
A

Съчетана с адекватни здравни мерки, трябва да продължи подкрепата за фирмите и физическите лица, и по този начин да се ограничат дългосрочните щети от кризата, породена от пандемията.

Това се посочва в заключително изявление на екипа на Международния валутен фонд, който имаше виртуална мисия в България.

В случай че пандемията се влоши повече от очакваното, подкрепата с мерки следва своевременно да се засили, като се използват значителните фискални възможности, с които разполага България, посочват от МВФ.

След като пандемията отшуми, политиките трябва постепенно да се преориентират към такива, способстващи възстановяването и приобщаващия растеж

В този смисъл ще бъде много важно ефективното и ефикасно използване на трансферите от ЕС, които се очаква да бъдат значителни.

Експертите на МВФ прогнозират, че българската икономика ще се свие повече в сравнение с прогнозата, представена в доклада за Перспективите пред световната икономика (World Economic Outlook), публикуван през октомври.

Според тях безработицата ще се увеличи, но, благодарение на сериозната подкрепа с мерки, не много рязко.

Ако втората вълна на вируса в България и Европа доведе до мащабно пълно затваряне и по-строги изисквания за социално дистанциране, България трябва бързо да увеличи разходите за здравеопазване и подкрепата за физическите лица и фирми, за предпочитане като използва временни и добре насочени мерки.

Страната разполага с фискалните възможности за това, смятат в МВФ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички