Мустафа Ахмедов: В Рreonow всеки ден е истински "черен" петък

Платформа за предварително платени поръчки създава общност от редовни клиенти и лоялни доставчици

Мустафа Ахмедов: В Рreonow всеки ден е истински "черен" петък | StandartNews.com
  • Платформа за предварително платени поръчки създава общност от редовни клиенти и лоялни доставчици
  • Доставчиците нямат нужда от оборотни средства, купувачите получават максимални отстъпки, твърди главният изпълнителен директор Мустафа Ахмедов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Ахмедов, създадохте уникална платформа Preonow за покупка и продажба на стоки и услуги, в която за първи път клиентите ще са част от веригата на доставки. Какво дава това и за доставчиците, и за потребителите?

- Философията на Preonow е базирана на планирането и осигуряването на оборотни средства на търговците. Тази комбинация прави чудеса...

Бизнес моделът ни е, пазаруване с предплащане на стоки и услуги. Така търговците нямат нужда от оборотни средства и произвеждат точно според нуждите на пазара. Платформата е фокусирана върху планирането както на производствени мощности, така и на семеен или фирмен бюджет.

Preonow.com е платформа за предварително платени поръчки, която създава общост от редовни клиенти и лоялни доставчици. Платформата цели да предизвика трансформация във "веригата на доставки" в глобален мащаб, като направи самият клиент част от нея. Добре познатото понятие "Pre-order" вече е във всички сфери на бизнеса, дори и на микро ниво. Доставчиците могат да си планират производствените мощности по-точно, осигуряват си оборотни средства и

  • няма нужда да държат складови наличности

Клиентите не плащат за потенциалните рискове на доставчиците които се калкулират в ценообразуването и така получават услугата или стоката значително по-евтино.

- В платформата Preonow вече може да се видят сериозни отстъпки в цените. От какво зависят ниските цени - само от срока на предплащане ли?

- На нашата платформа всичко е с реални отстъпки, и предлагаме най-добрите цени на пазара целогодишно. Всеки ден е истински "Черен петък". Ние сме на страната на потребителите, предлагаме на търговците възможно най-добрите условия за маркетплейс, и стимулираме те да дават разликата на клиента, чрез по-добра цена...

  • Комисионната на Прио е между 1-6%

зависи от типа на предлаганите стоки и услуги. А при другите платформи комисионната стига до нива над 30%. В Прио всички са доволни - и клиентите, и търговците. Освен предплащането търговците се възползват и от рекламата и центъра за обслужване на клиенти и на практика нямат никакви странични разходи. Всички тези предимства позволяват драстично да се намалят цените.

- Каква е гаранцията, че ще се получи стоката и каква е цената на доставката?

- Когато пазарувате от платформи имате двойна гаранция, че ще си получите поръчката или парите обратно, ако нещо се обърка. Един път Ви гарантира самият търговец, от когото купувате стоката, а втори път Ви гарантира платформата, чрез която сте намерили дадена оферта. Не е широко разпространено, но ние държим нашите потребители да знаят, че при онлайн пазаруването за плащания, направени с карти или електронно банкиране, и самите банки съдействат за възстановяване на пари, ако търговецът не иска да ги върне. До доказване на правотата на търговеца банките имат право да блокират сумата по сметките на търговците и платформите. Достатъчно е клиентът да отиде в банката и да обяви сделката за нищожна.

Цената на доставката се определя от вида и количеството на стоката, това го определя самият търговец. Обикновено е по тарифи на куриерските фирми.

- Какви бонуси носи това да си в общността на Preonow както за физическите лица, така и за фирмите?

- Платформата е насочена основно към брандове, които имат редовни клиенти и фирми, които се стремят да изградят критична маса от такива. В Прио

  • клиентът и доставчикът са партньори

Партньорство им се изразява в това, че продуктът е поръчан и платен преди да е бил произведен. Това е изключително голямо конкурентно предимство за всеки бизнес. При този начин на правене на бизнес минимизираме да не кажем, че направо елиминираме всички рискове и допълнителни разходи на продавача, като решаваме основните проблеми на всеки бизнес.

С Прио търговците нямат нужда от:

  • Оборотни пари - дава им ги клиентът.
  • Складови наличности - произвеждат само колкото и каквото са продали предварително.
  • Ежедневна логистика - доставят само в определени от тях периоди, всички поръчки на куп, веднъж на две седмици или на месец.
  • Шоуруми и дистрибуционна мрежа - всичко е качено на платформата.
  • Реклама - рекламата се плаща от платформата.
  • Клиентско обслужване - колцентърът на Прио обслужва клиентите им.

Между 7% до 20% от онлайн поръчките, в зависимост от продуктовата им категория, се водят "невзети или непотърсени пратки" от куриерите. Просто някои клиенти поръчват с наложен платеж и после се отказват от тази поръчка и не отиват да си я вземат, но това е много сериозен разход за търговците, защото те плащат доставката и връщането на тази стока. В крайна сметка всеки търговец залага в ценообразуването си този риск и така съвестните клиенти "плащат сметката".

- Има ли подобен риск в Прио?

- Не, няма такъв риск, защото никой не си оставя предплатената поръчка. Ето това е още една причина търговците да предлагат по-добри цени в Прио.

Има и търговци, които предлагат само ограничено количество продукти на платформата. Примерно, колкото да си осигурят режийните разходи за следващия месец като наеми, заплати, пари за зареждане на нова стока, а останалата част от продуктите продават по другите си канали за продажба. Има и такива, които ползват платформата само за задържане на редовните си клиенти и намиране на нови, чрез атрактивната цена, която иначе не биха дали. А от това печелят и купувачът и продавачът.

- Какво е предимството за клиентите да използват Микро портфейл?

- Най-общо казано, купуват повече за по-малко пари.

За първи път бизнесът има възможност да получава пари за нещо, което дори и клиентът не е решил колко и точно кога ще си купи... Решението е приложимо във всички сфери, но особено подходящо е за сектора на услугите. Доставчиците на стоки и услуги вече имат платформа, на която могат да публикуват своите оферти под формата на предплатен дигитален портфейл или "Микро портфейл", както си се нарича в Прио.

  • Всеки Микро портфейл може да се ползва многократно

за определен период. На практика, парите се получават от продавача по банка още в деня на плащането, но самото използване на придобитите Прио точки е в периода, зададен от продавача.

Клиентът плаща сумата с отстъпка, но получава брой Прио точки, равни на редовната цена. Това е финтек решение с много широко приложение - от кварталния месарски магазин през фризьорския салон, който посещавате до счетоводните услуги, които са неизменна част от Вашият бизнес.

Примерно, в Прио има счетоводни къщи, които правят отстъпки, достигащи 35%, ИТ услуги - с 40%, коли под наем - с 40%, естетични центрове - с 45%, масажи - с над 50%, както и още много други.

Ползата за бизнеса е, че получава парите на клиента в аванс и го гарантира за конкретния период, а за потребителя остава удоволствието да "купи" повече с по-малко пари.

Микро портфейлите са много удобен начин за даване на подаръци и различни социални придобивки на служителите.

Компании, които търсят решение как да разнообразят вида на придобивките, които предлагат на служителите си, могат да им прехвърлят Прио точки според предпочитанията на всеки служител. Един може да иска Прио за бебешки и детски стоки, друг - за домашни любимци, а трети - да има нужда от услуга за професионално почистване на дома си.

Микро портфейлите на Прио дават възможност на компаниите да "увеличат" сумата на полаганите придобивки без да ощетяват бюджета си допълнително.

Примерно, за 10 хил. лв. може да се купи голям пакет от 13 хил. Прио точки и да се раздаде на служителите. А на битово ниво, може да подарите Прио точки на рожденик, за който не сте намерил подходящ подарък или искате да му дадете свободата да си избере каквото реши от продуктите на даден търговец.

В нашата компания всички подаръци са в Прио точки.

- Казахте, че следващата Ви цел е румънския пазар. Защо?

- Preonow.com е уникален ИНСТРУМЕНТ за експанзия на чужди пазари. Чрез Прио клиентът предплаща, а платформата предоставя безплатно реклама, клиентско обслужване и е гарант пред клиента, че ще си получи покупката.

Отложените доставки позволяват да се групират пратките и да се изпращат на куп, така се елиминира проблема с цената за доставка в чужбина. Не трябват и екипи на място, защото работим с партньорски фулфилмънт центрове, до които се изпращат пратките накуп и те на следващия ден ги разпределят по куриери. Търговците правят бизнес по-лесно дори отколкото на собствения си пазар. Така че, вече няма пречка българските фирми да завладеят нови пазари. Започваме с Румъния. Румънският пазар на електронна търговия е над 6.5 млрд. евро,

  • 12 пъти по-голям от българския

Всички търговци, които продават на българската ни платформа, ще могат да продават и на румънската. И обратното, така че, очаквайте скоро инвазия на румънски търговци на българския пазар с много атрактивни оферти. Чрез Прио по-евтино е да продаваш в чужбина. Търговците нямат никакви разходи.

- Какво пожелавате на търговците и клиентите на Preonow за 2023 година?

- Да не се примиряват с това, че непредвидимостта е новата нормалност. С Preonow всички имат 100% предвидимост. Доставчици и клиенти си протягат ръка и нека 2023 година да ги направи по-силни в икономически план.

В личен план, здраве за всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай