Морето пълно с риба, цената на сафрида и чернокопа рекордно ниска

Паламудът избяга в турски води

Морето пълно с риба, цената на сафрида и чернокопа рекордно ниска | StandartNews.com

Прясната риба удари ценовото дъно след невиждан от десетилетия улов. Морето на юг буквално ври от сафрид и чернокоп, а рибарските лодки вадят по 100-200 кг на ден, понякога и повече. В рамките на трийсетина дни цената на двата вида се срина петкратно, съобщава Монитор. 

В началото на октомври пресният чернокоп вървеше по 20 лева килото, а сафридът се продаваше по 14 лв. Рекордните цени започнаха постепенно да падат и в момента достигнаха до невиждана евтиния, каквато бургазлии не помнят от Татово време. По рибните магазини пресният сафрид се продава за 3-3,50 лв., а чернокопът струва 4.50 лв.

"Ако морето продължи да дава толкова много риба, цената може да падне и още. При прясната риба цената е в пряка зависимост от уловените количества. Дефицитна ли е, цените хвърчат нагоре, а когато има богат улов - пада надолу. Просто рибарите няма какво да правят огромния улов.

Замразяването на известни количества е вариант, но не може да замразиш тонове", разясняват търговците на рибната борса "Краснодар".

Привлечени от необичайно ниските цени, хората купуват като за последно. Опашките пред рибните щандове не свършват, народът масово се запасява с евтин сафрид и чернокоп - фризерите се пълнят догоре, а което остане - отива мариновано или осолено в буркани.По магазините в момента се предлагат още пресен барбун и попчета. Те също са на изгодни цени. Бургазлии от години не са купували толкова масово риба, защото цените досега бяха доста солени.

Оскъдно е единствено предлагането на паламуд, който тази година избяга в турски води. От южната ни съседка търговците внасят пресен и замразен, но цените са космически. Замразените паламуди вървят по 10 лева парчето, всяко от които е по 500-600 грама, а пресните се предлагат по 25 лв. на килограм. 

Вижте още >> Изненадващата прогноза за инфлацията в България

Всички Бизнес Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай