Вторник,

Емил Хърсев изненада всички с прогноза за инфлацията у нас

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
40350
Емил Хърсев изненада всички с прогноза за инфлацията у нас
A
A
A

„Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките спадат. В сравнение с предишния месец в магазина даваме по-малко, това е въпрос на статистика. Ние сме в края на този процес”, заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на НоваНюз. Очакванията му са цените на стоките да не продължат да растат и инфлацията да стихне.

„Връщане назад няма да видим, но процесът стихва. Когато започва една инфлационна вълна цените скачат бързо, но се връщат бавно, ако изобщо се върнат.

Той коментира и възстановяването на световната икономика от пандемията, което е свързано и със скок на инфлацията, която се усеща и в България. Хърсев подчерта, че Европейската комисия е понижила очакването за ръст на българската икономика, но това не е заради ниския ръст на ваксинацията.

„Оценката е на общото положение. Съществува консолидирано мнение, че България е в политическа криза, която няма да бъде решена и след тези избори. Само цитирам, без да споделям мнението. Ако законът за бюджета не бъде приет до края на годината и ние влезем в един сравнително неустановен финансов план, ще се продължи да се спазва това, което е прието. Актуализацията на пенсиите е въпрос на едно ново решение”, каза финансистът.

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Според Хърсев няма изненада в това теглене на дълг. „Струва ми се, че дълг от 2 млрд. лв. не е изключено да бъде изтеглен до края на годината. Известен колега предупреди, че в актуализирания бюджет са заложени разходи, които предстои да се финансират с част от сумите, които предстои да получим по Плана за възстановяване. Очевидно, тъй като не сме представили Плана и той не може да бъде утвърден, тези пари няма да влязат. Следователно това е един предизвестен дълг”, посочи финансистът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички