Министър отчете спад на цените на хранителни продукти

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават

Министър отчете спад на цените на хранителни продукти | StandartNews.com

Изминаха месец и половина от създаването на електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти и вече има резултат, обяви в интервю за БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават.

"Има определени продуктови групи, където има намаление - олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните - при киселото мляко има намаление, в зависимост от маслеността. Така че вече има такива отделни примери. Не е това, към което се стремим и ние, но още в началото беше ясно, че за месец-месец и половина няма как да очакваме спад от 15%-20% надолу. Това е един процес", каза Стоянов.

До 5 юни се забранява вносът на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица от Украйна. Тези стоки ще могат да преминават само транзит през България. За слънчогледовото олио ще се опитаме да постигнем двустранно споразумение с Украйна, ще се реализират само сделки по договори, които са в ход, съобщи още министърът.

Според него контролът ще е сериозен, водят се разговори с Европейската комисия за правилата, които ще бъдат разписани за прилагане на регламента, след което ще бъдат информирани търговците и превозвачите.

Стоянов е категоричен, че винаги, когато българският интерес е засегнат, правителството няма да се поколебае да го защити и да вземе мерки.

Той бе категоричен, че 100-те млн. евро, разпределени между засегнатите от украинския внос страни, не покриват щетите и с нищо няма да подобрят положението. Решението е в по-стриктния контрол, смята той.

"Складовете са пълни, нова реколта идва, срокът на годност не е толкова дълъг, така че, ще следим стриктното прилагане на забраната", поясни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай