Министър на работна среща с водещия инвеститор у нас

Богдан Богданов на работна среща с австрийския министър на труда

Министър на работна среща с водещия инвеститор у нас | StandartNews.com

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов заедно с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер обсъдиха развитието и надграждането на доброто икономическо партньорство между България и Австрия. Българският министър на икономиката е на работно посещение в Залцбург по покана на австрийския си колега, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

Министрите  се разбраха, че ще продължат да работят активно, за да се разширят сферите на икономическо сътрудничество и за да се отворят нови възможности за бизнеса от двете страни. „Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции и разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области“, изтъкна Богданов. Той подчерта, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България, а преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на над 5 млрд. евро. „Австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и членството на България в Шенген е важно и за австрийския бизнес“, посочи българският министър на икономиката.

Двамата обсъдиха и визита на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде организиран и двустранен бизнес форум. На срещата стана известно още, че се планира българска делегация да посети Австрия през следващия месец, за да представи предлаганите от България възможности за индустриално сътрудничество. Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587,4 млн. евро, което е ръст от близо 23% спрямо същия период на миналата година, посочват от Министерството на икономиката. 

Акцент беше поставен и върху сътрудничеството в ключови индустрии като микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете. Сред обсъжданите теми беше още и развитието на партньорството между малките и средни компании от двете страни. Богданов и Кохер разговаряха и за съвместни възможности за партньорство в аутомотив сектора и развитието на индустриалните зони и паркове у нас. Акцент в разговора беше поставен и върху сътрудничеството в сферата на иновациите и стимулиране на стартъп екосистемата.

В края на юли министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов имаше и онлайн среща с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер, на която обсъдиха възможностите за по-активно икономическо сътрудничество и очакваните ползи за инвеститорите и бизнеса от двете страни от приемането на България в Шенген. Двамата министри разговаряха тогава за ключовите сектори на взаимодействие, където да бъде засилено партньорството - микроелектрониката, аутомотив сектора и производството на зелена енергия, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай