Закон за надценките. Какво забраняват на веригите?

През март инфлацията е била 14%, което е по-малко от тази през септември миналата година

Закон за надценките. Какво забраняват на веригите? | StandartNews.com

През март инфлацията е била 14%, което е по-малко от тази през септември миналата година, когато бе най-висока - 18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация - под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата. Това каза пред НоваНюз служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата. "Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране", заяви той.

И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките.

"Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка - до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават веригите изкуствено печалбата. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине", прогнозира министърът.

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи КЗК, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат.

"Постижението ни е е, че поне успяхме цените да не се качват повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на КЗП беше 95%, а сега е 25% два месеца по-късно", заяви Стоянов. И уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация.

Според него забраната за украински внос е породена от липсата на реализация на родните производители и залежаване на продукция по складовете. "Няма повишаване на цени и недостиг на стоки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай