Министър Танева: По-справедливо подпомагане на фермерите

Министър Танева: По-справедливо подпомагане на фермерите | StandartNews.com

София. Земеделският министър Десислава Танева заяви в ефира на БНТ, че кампанията за директни плащания на земеделските производители тази година ще доведе до по-справедливо подпомагане на фермерите.

"За първа година, в новия програмен период ще приложим правилата на новата обща селскостопанска политика, като правила за по-добро подпомагане на земеделските производители. Земеделските производители трябва да знаят, че тази година, от 1 март ще имат право да заявяват площите си за подпомагане само, ако имат правни основания за това – акт за собственост, договор за наем, споразумение за ползване", заяви Танева.

По думите й за 2015 година Кампания по Директни плащания, над 1,4 млрд. лева са предназначени за подпомагане на земеделските производители.

"Директните плащания се формират от общо 6 схеми, като 6-тата схема – за обвързаните плащания, е нова. Тя е важна за спецификата на българското земеделие. Там 13% от всички средства ще отидат за най-уязвимите сектори в земеделието – животновъдство, плодове, зеленчуци, оранжерийно производство", добави тя, цитирана от Фокус. По думите ѝ, тези над 1,4 млрд. лева се разпределят като базово плащане, зелена ставка доплащане, преразпределително плащане – допълнително плащане за стопанства до 30 хектара, което означава, че има акцент на малкия и средния земеделски производител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай