Министър Греков започна жътвата на ръка

Министър Греков започна жътвата на ръка | StandartNews.com

Велико Търново. 5 милиона тона пшеница и около 800 хиляди тона ечемик са очакваните добиви тази година, въпреки дъждовното време, каза земеделският министър Димитър Греков, който участва в ритуал по официалното откриване на жътвена кампания 2014 в Долна Оряховица.

Засетите площи в цялата страна били около 11 милиона декара и затова се очаквал и по-голям добив. В тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8 518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Количеството и качеството на техниката било напълно достатъчно, за да могат стопаните в страната да извършат спокойно и сигурно работата си.

32 хиляди декара са пропадналите площи със зърнени култури на територията на цялата страна към момента.

„За разлика от есенните култури, пролетниците са в отлично състояние", обяви министърът.

Най-много пропаднали площи с есенни култури имало в област Плевен. Министър Димитър Греков призова земеделските производители своевременно да подават заявления в службите по земеделие, за да може максимално бързо да бъдат извършени обследвания на пропадналите площи.

"Земеделието се нуждае от приемственост и не е важно кой е министър сега и кой ще дойде след него. За една година е трудно да се говори за наследство, но сме направили не малко, за да може земеделските производители да почувстват, че работим за тях. Земеделието ще помогне на България да излезе от икономическата стагнация, затова секторът трябва да се развива и подпомага", каза министър Греков, след като ожъна на ръка първият клас, а след това пробва и най-новият комбайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай