Понеделник,

Мика Зайкова с историческа прогноза! Каза за скъпотията и еврото

От: Редактор -
23695
Мика Зайкова с историческа прогноза! Каза за скъпотията и еврото
A
A
A

В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. Това каза за "Твоят ден" икономистът Мика Зайкова.

"За да въведем еврото, ще инвестираме към 800 млн. лева. Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите и инвестиционните разходи", подчерта Зайкова.

По думите ѝ еврото е полезно за България. "Най-голямата полза е, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат. Ще се вдигне кредитният рейтинг с 2 степени поне. Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе около 250-300 млн. полза. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%, защото ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният ресурс ще поевтинее кредитите", смята тя.

Според Валентин Кръстев, управител на фирма за подбор на персонал, приемането на еврото ще доведе до много по-лесното сравняване на заплати. "Неминуемо ще започнат такива сравнения ежедневно. Това ще доведе до натиск към заплащането и ще помогне на заплатите. Липсата на работна ръка също ще допринесе", коментира той.

От своя страна Симеон Борисов, кредитен консултант, смята, че еврото няма да повлияе на кредитите. "Лихвата ще се образува спрямо Euribor. Тя ще се покачи в момента на адаптация. В дългосрочен план еврото трябва да се случи, за да гледат по различен начин на България. Не трябва да има спекула", смята той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com