Местният добив ще свали цената на газа с 30%

Местният добив ще свали цената на газа с 30% | StandartNews.com

Местният добив на природен газ може да свали цената му с 30%, каза пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. При наличие на газ у нас страната ще има сигурност на доставките и ще спести от транзитните такси и транспорта, обясни Петкова.

Според нея местният добив ще доведе до подем на българската икономика, която ще стане и много по-конкурентоспособна. От отдаването на концесията за проучване за добив на петрол и природен газ през 2012 г. на блока "Хан Аспарух" в бюджета са постъпили 6 млн. лв. от концесионера - консорциум между Total, Repsol и OMV под формата на такса за площ. При сключване на договора компаниите са платили още 80 млн. лв. При добив, в зависимост от рентабилността му, България ще получава между 2% и 30% концесионно възнаграждение, уточни енергийният министър.

Блок "Нептун" в акваторията на Румъния има залежи от 84 млрд. куб. метра природен газ. Той е само на 15 км. от "Хан Аспарух. Румъния вече задоволява 90% от потреблението си от местния добив. Сега у нас предстои същинското проучване на блока. Първият сондаж, който предстои да бъде направен, ще покаже до 4-5 месеца какви залежи има. През 2017 г. ще бъде направен още един сондаж. От откриването до реалния добив ще минат около 7-8 години. "Това са сложни процеси и те изискват доста време", поясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай