Мартин Димитров: Притеснява ме състоянието на НЕК

Мартин Димитров: Притеснява ме състоянието на НЕК | StandartNews.com

София. „Ако има бумеранг, ако има намаление на кредит, то касае по-скоро Националната електрическа компания, която е в много тежко финансово състояние. Това, което мен ме притеснява, е финансовото състояние на НЕК", заяви в студиото на Нова ТВ бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин Димитров. Той бе поканен заедно с Таско Ерменков, член на сегашната енергийна комисия в НС, за да коментират евентуалното понижение на цената на тока. Днес ДКЕВР трябва да вземе решение дали да се намали цената с още 1% за дневна и с 10% за нощна електроенергия.

По думите на Мартин Димитров сегашното състояние на НЕК е в резултат на проблеми с „Белене" и „Цанков камък". Възможно решение на сегашния проблем Димитров видя в смяната на състава на регулаторите ДКЕВР и КЗК. Според него, ако това стане, информацията за гражданите ще стане по-достоверна, а решенията ще бъдат пазарно ориентирани.

„Аз на мястото на ЕРП-тата бих си позволил да бъда смирено замълчан. Ако например, шефовете на трите ЕРП-та се откажат от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си с 10% на годишна база". Това заяви Таско Ерменков – депутат от Коалиция за България и член на Комисията по енергетика в Народното събрание. Ерменков изчисли, че тримата шефове на ЕРП-тата в страната получавали общо около 3 млн. лв. годишен бонус.

Таско Ерменков се обяви за въвеждане на двутарифна цена на електроенергията – една по-ниска за мнозинството от хората и друга по-висока цена за клиенти с по-голямо потребление, както и въвеждането на отделни цени за почивните дни. „Да направим така, че структурата на електропотреблението да отговаря на интересите на националната икономика", призова още Ерменков.

„Ако пак започнат на строят АЕЦ „Белене", което не го изключвам като хипотеза, дълговете на НЕК ще станат все по-големи и в един момент някое правителство ще трябва рязко да вдигне цената на тока. Това е като цъкаща бомба. Не мога де ви кажа кога точно ще гръмне. Дано никога да не гръмне, но има огромна опасност и аз не виждам как ще бъде избегната", допълни бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин Димитров. Затова според него трябва да се направи оздравителен план на НЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай