Малки фирми кърпят дупките

Малки фирми кърпят дупките | StandartNews.com

София. Нови правила в търговете за поддръжка на шосета ще гарантират повече поръчки за малките и средни фирми в строителния бранш. Това обяви председателят на УС на пътната агенция Стефан Чайков на форум, организиран от Камарата на строителите.

През следващата година предстои да бъдат сключени новите 4-годишни договори за 27-те области и новите магистрални участъци. В тях ще бъде поставен таван на единичните цени за всяка дейност - кърпене на дупки, чистене на канали, зимно почистване и други, обясни регионалният министър Десислава Терзиева. Търговете се очаква да стартират през февруари 2014 г., за да бъдат сключени през есента, когато изтичат старите такива. Дейностите полагане на маркировка, поставяне на мантинели и на пътни знаци ще бъдат изведени от контрактите за поддръжка и за тях ще се сключат 18 нови договора - по 3 за всеки от 6-те региона на страната, допълни Чайков.

Подготвя се и програмата за ремонтиране на най-остарелите пътни отсечки в страната и довършване на почти изградените. До дни тя ще бъде представена от Терзиева, като средства за ремонтите ще се търсят от държавния бюджет. Очаква се да бъдат ремонтирани около 700 км в страната за над 200 млн. лв., допълни Чайков.

В пътната агенция вече няма да се сключват никакви договри на най-ниска цена, а ще се избират единствено икономически най-изгодните оферти, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай