Малки фермери влизат в нови землища с търговете на Агрион

Малки фермери влизат в нови землища с търговете на Агрион | StandartNews.com

Дни преди крайния срок за подаване на оферти - 28 април, интересът е голям

Българската компания Агрион лансира успешно нова услуга за земеделци – наемането на земя на търгове. Дни преди крайния срок за подаване на оферти за атрактивните парцели, интересът от страна на фермери и арендатори е голям. „Досега резултатите показват засилено търсене към арендуването на добра земя на наистина добра цена. Запитвания има и от по-дребни арендатори и земеделци, които искат да влязат в различни землища, което е добър сигнал за общото развитие на отрасъла", коментираха от българската фирма.

Търговете са най-добрият търговски инструмент, в който пазарът сам определя рентните нива, а подобна мащабна кампания се прави за първи път у нас. Досегашната практика беше крупните собственици пряко и дори еднолично да диктуват условията, от което арендаторите бяха поставени в неудобна пазарна позиция.

За всеки от парцелите в Агрион търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане. „Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи", допълват от дружеството. Визията и концепцията за развитие на компанията по отношение на пазара на земеделски земи и тяхното управление налага и въвеждането на иновативни бизнес решения, които изискват преди всичко експертиза отвъд стопанисването на земеделските земи. Затова и всички, които наемат земя от Агрион, ще могат да разчитат да я обработват при прозрачни и честни условия. Компанията предлага и дългосрочно отдаване на земя с договори за аренда за 5 стопански години.

Традиционно голям остава интересът към Североизточния район. Потенциал за развитие обаче експертите отчитат и за Югозападния район, сочат още данните им. Повече информация за провежданите търгове може да бъде получена във всички офиси на компанията в цялата страна. През миналата година 98% от земята й се е обработвала и е генерирала добавена стойност, както за собствениците, така и за тези, които я обработват. Освен с търговски сделки, свързани с управлението на поземлени активи, дружеството започна и да кредитира агробизнеса. Вече предлага инвестиционни кредити, финансиране на оборотни разходи и лизинг на земя по улеснена процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай