Магистрала "Тракия" няма да стане до края на май

Магистрала "Тракия" няма да стане до края на май | StandartNews.com

Ямбол. Автомагистрала "Тракия" няма да стане до края на май, когато беше нейният пусков срок. Това стана ясно от втората визита на вицепремиера и строителен министър Екатерина Захариева, която в неделя инспектира участъка от Зимница до Карнобат.

Захариева отчете съществен напредък по работата на последния лот, но въпреки това пусковият срок - 31 май няма да бъде спазен. Основният проблем се оказват инертните материали. "Техника има, но очевидно имат проблеми с инертните материали. Трябва да се достави още техника за натрошаването им, както и за полагане на циментовата стабилизация", каза министър Захариева.Тя препоръча ако е необходимо инертни материали да се доставят и от другаде, а не само от кариери край строящата се магистрала.

Оказа се, че фирмата изпълнител е поискала договорът да бъде удължен с два месеца, вместо до 31 май, както беше досега, контрактът да бъде удължен до 31 юли. От МРРБ обаче настояват срокът да бъде максимум 30 юни. Министър Захариева определи свършената работа през последните 20 дни като недостатъчна. "Наистина е по-добра ситуацията, но пак казвам, трябва да бъде още повече и основно доставката ни инертни материали. Там е разковничето в момента. Аз казах до началото на активния летен сезон тя трябва да бъде открита и абсолютно е възможно това при добра организация на работата.

Шефът на АПИ Лазар Лазаров бе категоричен: невъзможно е срокът за изпълнение да бъде удължен с два месеца. Ние това, което сме признали, като безусловно е 30 юни. За нас е недопустимо по-голямо удължаване", каза Иванов. "Не говоря за компромиси, а за реалности. Има време, когато може да се работи, и време, когато не може. Това, което има да се прави в момента, е свързано с времето - не може да се полага асфалт или циментова стабилизация извън технологичната програма, която позволява това да се случи", каза инж. Иван Иванов, който представлява фирмата-изпълнител.

Този път сред инспектиращите беше и транспортният министър Кристиян Кръстев. Той каза, че като управляващ орган министерството е направило необходимата организация и няма причина срокът 30 юни да не бъде спазен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай